KataGo
Goul electronic este deja prea vast pentru a fi la curent cu tot ceea ce se întîmplă. Chiar dacă am scris extensiv despre acest subiect, mereu sînt surprins de informații noi.
LeelaZero a democratizat accesul la jocul de nivel profesionist, democratizare care totuși depinde de ceva cunoștințe de programare și accesul la putere de calcul substanțială. Ceea ce am instalat la mine pe calculator nu prea părea de tărie considerabilă.
Recent iată că a apărut și concurență, iar aceasta se numește KataGo, program care se laudă cu ceva îmbunătățiri.
Nu cunosc foarte multe detalii, dar am găsit acest articol extensiv, care e prea tehnic pentru a înțelege ceva. Sursele programului pot fi găsite pe github. În plus, OGS oferă și analizele partidelor cu KataGo alături de cele oferite cu Leela.
Și există și o variantă cu care poți juca pe OGS în secțiunea de joc contra roboților. Un alt loc unde poți juca contra Leela și KataGo este https://katagui.herokuapp.com, resursă oferită de un entuziast.
În discuții se vorbea că această versiune ar învinge profesioniști oferindu-le patru pietre handicap. Totuși informația nu sună prea convingător, dar la trei se pare că este în general victorios.
În fine, nici dovada de mai sus nu e convingătoare, pt că Yeonwoo e departe de 9 pro. Dar chiar dacă nu joacă la vîrf, știe cum să folosească acele trei pietre handicap, care au astfel o valoare imensă.
Revenind la ideea de resursă, și noi putem juca împotriva KataGo, și am făcut-o și eu, dar cu 9 handicap. Și se pare că programul deși poate contracara cele trei pietre împotriva unui jucător profesionist, nu poate de trece de 9 împotriva unui SDK ordinar. 9 pietre sînt extraordinar de mult și programul este antrenat pentru a face mutări bune, nu pentru a te atrage în capcană, așa cum fac cu siguranță profesioniștii care ne bat lejer cu acele 9 pietre, ba mai mult și jucînd în simultan.
Într-o postare pe FB, Janice Kim, 3pro, deci la fel, nu tocmai de top, dar totuși jucînd la nivel profesionist, se bucură de o partidă cîștigată la AI cu 2 handicap. Și îmi aduc aminte de vremuri nu prea îndepărtate, de fapt doar acum opt ani, cînd programele luau 4 pietre de la profesioniști, de top, dar nu chiar de la cei de pe primele locuri. Și se spunea că vor mai trece zece ani pînă să se ajungă la paritate. Ba unii chiar pariau cu înverșunare că nu se va întîmpla niciodată. Și nu au trecut trei ani și s-a întîmplat. Și iată că acum, la mai puțin de cei zece ani prevestiți, profesioniștii, chiar de top, după cum am văzut în meciul de adio a lui Lee Sedol, cam au nevoie de două trei pietre pentru a cîștiga.
May 23, 2020 Saturday at 7:59 pm