Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Greșesc eu, sau greșește OGS?

Tot laud OGS de ceva ani, dar tocmai am dat peste ceva nu tocmai lăudabil.

Pe lîngă laude au fost și ceva critici pentru multele minusuri ale serverului. Una este pentru estimatorul defectuos. Și nu e vorba de estimare cînd nu avem teritorii precise, ci de numărare efectivă cînd totul este stabilizat și teritoriile sînt închise. Nu o dată mi s-a întîmplat ca estimatorul să zică una, și rezultatul să fie altul, întotdeauna diferență de un punct. Fiind partide amicale nu mi-am bătut capul.

Dar iată că acum, la o partidă oficială, agasat, și pentru că și numărasem și numărătoarea mea se potrivea cu estimarea, nu cu rezultatul, mă aflu în fața unui mare semn de întrebare. Are cumva OGS un bug de neiertat?

Partida cu pricina este jucată de mine în megaconcursul lansat în această vară. https://online-go.com/game/25089366

Partida în sine nu e tocmai interesantă. Dar e tipică mie. În doar 15 mutări am reușit să rămîn masiv în urmă conform analizei AI. Dar după 150 de mutări, cumva partida s-a echilibrat și am reușit să o păstrez strînsă pînă la sfîrșit, cu erori banale de ambele părți. Și pentru că nu am făcut eu ultima greșeală, am ieșit în față cu jumătate de punct. Dar eu numărasem 1,5 puncte. Am numărat iar și iar, convins că undeva greșesc, dar de fiecare dată iese același lucru.

După cum vedem, decizia este de 71 de puncte pentru negru și 71,5 puncte pentru alb. La alb este corect, dar la negru oricît m-am străduit, nu am reușit să număr mai mult de 70 de puncte.

Mai jos am numărat pe bucățele, și iese tot 70. Am reluat partida mutare cu mutare să verific dacă chiar sînt doar 6 capturi, pentru a elimina posibilitatea ca eroarea să fie la numărarea capturilor, și da, au fost ridicați doar 6 prizonieri albi de pe tablă.

Evident că voi sesiza acest bug pentru că chiar dacă la partida asta nu schimbă rezultatul, la altele posibil să îl schimbe.

Probabil că și este sesizat, pentru că m-aș mira să nu fi observat și altcineva. Am aruncat o privire pe forum, și totuși nu văd să se spună că este eroare de numărare, ci doar eroare la estimare, care are și scuza că este estimator nu numărător.

Dar înainte de a sesiza am nevoie și de opinia cuiva cu creierul complet.

Categories: Partide Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive