Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

AlphaGo contra lumii

La sfîrșitul lui 206 a început o nouă eră. Era în care profesioniștii de Go erau înfrînți pe bandă rulantă. Acum știm cu toții ce s-a întîmplat, pentru că e istorie. Dar acele 60 de partide în care Alpha Go a îngenuncheat fără înfrîngere crema profesioniștilor în Go sînt un adevărat tezaur. Și Michael Redmond a decis să treacă în revistă fiecare dintre cele 60 de partide.

Dar a analiza 60 de partide de top nu e floare la ureche, chiar dacă fiecare analiză nu rezultă într-un comentariu mai lung de un sfert de oră. Și iată că au trecut mai mult  patru ani pînă ca această aventură a luat sfîrșit.

Mai jos aveți inclus comentariul celei de a 60 partidă, cea dintre AlphaGo, și Gu Li.

Dar puteți urmări toată seria pe canalul lui Michael Redmond.

Mai jos aveți textul de prezentare a seriei.

În primele zile din 2017, zvonurile au început să se împrăștie prin comunitatea online de Go.
Un misterios jucător online făcuse valuri uriașe învingînd zeci de profesioniști de top pe serverele de Go din Asia.
„Maestrul” a apărut pentru prima dată pe 30 decembrie 2016 (ora Beijingului), fiind înregistrat din Coreea.
Obținînd 30 de victorii consecutive împotriva multor foști și actuali campioni mondiali, Master l-a învins pe Park Junghwan de patru ori și pe Ke Jie de două ori.
După aceea, Master a apărut pe un alt sit de go și a înregistrat încă 30 de victorii consecutive. Asta a totalizat 60 de partide la rînd fără înfrîngere. A fost AlphaGo Maestrul? Michael Redmond fusese în vacanță cînd se jucau partidelele, dar, desigur, vestea s-a răspîndit rapid în comunitatea profesională despre misteriosul jucător online care acumulează victorie după victorie.
„Acest gen de performanță a fost pur și simplu năucitor”, a spus el, „și chiar înainte de a descărca fișierele partidelor de pe internet era clar că se întîmpla ceva nou.
Oricine – sau orice altceva – care ar putea cîștiga 60 de partide consecutive ar putea da, probabil, un handicap de 2 pietre, iar aceștia erau profesioniști de top
care pierdeau în fața unui jucător de care nimeni nu auzise vreodată. ”
Cele 60 de partide Master nu au fost doar dovezi că AlphaGo a atins un nivel cu totul nou de joc, ci un „tezaur incredibil de bogat pentru profesioniști”, spune Michael. Vom explora toate cele 60 de partide din volumul 2 din AlphaGo to Zero: The Complete Games și, ca parte a muncii noastre pe acea carte – și pentru a-ți deschide apetitul –
producem o nouă serie de comentarii în care Redmond se concentrează pe punctele cheie ale fiecărei partide în scurte videoclipuri, dintre care majoritatea vor fi de 15 minute sau mai puțin.
Mulțumiri speciale regizorului și producătorului de serie Stephen Hu, a cărui bună dispoziție și abilități tehnice sînt egalate doar de entuziasmul său nemărginit.
Sperăm că vă veți bucura să urmăriți aceste comentarii la fel de mult pe cît ne-am bucurat noi făcîndu-le!

Autorii au avut nevoie de patru ani pentru a produce această serie.
Tu de cîți ani ai nevoie pentru a o urmări?

Categories: Resurse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive