Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

AlphaCloud

Au trecut cinci ani de cînd algoritmii produși de DeepMind au fost puși la treabă, inițial la sortat castraveți după cum aminteam atunci. Și mai rețin cîte ceva despre încercări în domeniul oftalmologiei, dar din păcate prea multe nu am mai auzit de atunci, deși între timp a fost dezvoltat AlphaZero, care este mult mai generalizat.

Dar acum iată în fine o nouă veste. Inteligența artificială încearcă să facă previziuni meteorologice. S-ar putea spune că era vremea 🙂

În articolul DeepMind’s latest trick? Predicting the weather, găsim detalii. Dar raportul oficial de la Deepmind este publicat în revista Nature sub titlul Skilful precipitation nowcasting using deep generative models of radar.

DeepMind a colaborat fără surle și trîmbițe cu Met Office, (care cred că e departamentul meteorologic britanic), care a furnizat înregistrările observațiilor radar. Studiul s-a limitat la predicția pe termen foarte scurt, două ore, predicția pe termen lung, cîteva zile pînă la două săptămîni fiind (cică) destul de precisă. Nu știu pe ce se bazează autorul spunînd că predicția pe două săptămîni este precisă, dar eu vîd clar că este nesatisfăcătoare. Cu cîțiva ani în urmă, curios să văd cît de precisă este predicția pe 30 de zile, cea pe care o urmăream, am făcut un tabel xls în care marcam zilele în care se anunța ploaie. Pe termen scurt, două zile, predicția era destul de convingătoare, dar mai departe fluctua rău de tot. Ploaia prezisă se muta chiar și cu o săptămînă, sau dispărea de tot. O lună sau două cît am urmărit, nu am văzut măcar o predicție să rămînă stabilă. Pentru două zile, fronturile atmosferice pot fi simulate, direcția și viteza vîntului fiind oarecum stabilă. Dar mai departe există prea multe variabile.

Oricum, momentan predicția vizată este de doar două ore. Păi la două ore cam oricare cioban cam știe ce va fi. Se cam vede cu ochiul liber. E drept, măsurătorile aduc mai multe date despre gradul de umiditate atmosferică și debite posibile ale precipitațiilor.  De astfel și concluzia studiului este destul de rezervată. Deși unii specialiști sînt entuziasmați de rezultate, mai sînt destui total dezamăgiți. La nivelul meu profan, cred că este necesară o rezoluție mai mare a observațiilor, deci mult mai multe stații meteo, plus includerea în calcul a activității solare, chiar predicție a activității solare.

Studiile fiind încă la început, deși durează de ceva ani, cu siguranță îmbunătățirile vor veni cîndva.

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive