Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O problemă de apărare

În partida de mai jos albul l-a lăsat pe negru să închidă o latură uriașă, după care nu a reușit să îl ucidă nicăieri, rămînînd în final cu doar două teritorii valabile plus două grupulețe. Aparent negrul conduce copios, dar numărînd se vede că este în față cu doar 20 de puncte.  Fiind o partidă rapidă, și analiza fiind anulată, albul nu știe că este mult prea în spate pentru a putea recupera și presează în continuare. .

Mai devreme nu a stabilizat grupul din stînga jos, care poate fi ucis în ko după negru A5. A preferat să atace grupul negru din stînga sus, dar pe care nu l-a prins. Pierzînd sente, apierdut și ceva din teritoriul de pe latura de jos. De fapt mai tot, dar grupul are un ochi sigur și aparent suficientă poziție pentru al doilea. Așa că albul ignoră ultima mutare a negrului, cea de la O1 și mută la R19, o mutare mică, de doar 3 puncte, dar care se termină în sente, dar din nefericire un sente mic.

Ce credeți că trebuie să facă negrul acum?

Evident, este bine să încercați variante fără a pune piese pe tablă, exact ca în timpul unei partide reale, dar după ce ați încercat asta, puteți continua cu piese pe tablă pentru o analiză mai detaliată, motiv pentru care am pus partida mai jos.

 

Download SGF

 

Evident, negrul fiind în față poate face orice, atît timp cît nu este teribil de dezastruos, ar e de preferat să facă cea mai bună mutare.  Și după mine cea mai bună mutare este L4 Valorează doar două puncte spre deosebire de S19 care valorează ceva mai mult. Dal L4 este în același timp un sente uriaș. A ignora această mutare înseamnă a pierde cinci pietre sau chiar întregul grup.

Și după cum probabil ați văzut, albul a preferat să reducă teritoriul negru cu S19. Este o mutare mică, dar situația locală poate să se complice după Alb Q 14 care poate evolua într-un seki, sau poate chiar pierderea celor șapte pietre negre. Privind mai atent vedem că negrul nu re de ce să se teamă, dar albul la viteză a crezut că este ceva acolo. Negrul nu a stat pe gînduri și a continuat cu L3. Măcar acum albul se putea opri din cădere cedînd cinci pietre dar salvînd restul grupului. Dar oricum era inutil, pentu că făcea viață în gote după care negrul se ducea la A4 culegînd o pradă mai veche.

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive