Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Un colț cu bucluc

Poziția din imagine este dintr-o partidă lejeră în care am condus fără grijă de la început, victoria fiind asigurată după ce dragonul alb a făcut cei doi ochi necesari.

Dar negrul, atacînd, nu a avut grijă să își facă poziții solide, și în yose (de fapt după terminarea partidei.) am mirosit ceva în colț.

Este o mutare mare, pe care nici eu nici adversarul nu am observat-o cînd a devenit posibilă după H13, G13, J13.

Este un colț imens, de 12 puncte, care la prima vedere nu trebuie apărat.

Negrul, un 7 k, a făcut mutări de 17k, adică un kodate  de 2 puncte, fără ko. Mai precis K5 la care, spre rușinea mea, am răspuns cu J6. Acum negrul a continuat cu un punct neutru A12, deși mai erau alte două mutări cu puncte pe tablă. H6 un punct în gote, și un  ko la E7. Koul este inutil, pentru că negrul va pierde punctul cînd albul împinge la H6. Koul ar fi putut fi valorificat într-un mod complex doar dacă nu exista H6.  Secvența ar fi fost, E7, M2, M1, F7, M5, N5, F7, L3, K3, F6, C13, D 13, G2, H1, F7, A13, A12, B10, A11, F7, A10, A9, E7, C13, A13, F7, F12, F13, E7. Secvență complicată, care nici nu știu dacă obține vreun punct din moment ce negrul sacrifică o piatră la A12. Negrul ar ieși mai avantajat cu B10, și dacă albul închide koul, negrul ia un punct la A9. Dacă albul închide la A9, negrul poate cîștiga koul, pentru că a creat un nou kodate cu B1o. Dar toate aceste speculații complexe sînt inutile din moment ce există o mutare mult mai mare pe tablă, și anume apărarea colțului.  Fără această apărare, negrul pierde 12 puncte, sau chiar 38, dacă nu reușește un seki.

Oricum, cînd negrul a pierdut o mutare cu A12, am sărit instant pe H6, este sente imens, negrul nu îl  poate ignora. Negrul a apărat.

Am făcut toate aceste speculații laborioase pentru a îți testa răbdarea. Ce ai făcut? Ai urmărit complicatul ko, sau te-ai uita la secvența posibilă în colț? Dacă nu te-ai uitat în colț, te poți opri acum din citit, și vedea care este mutarea albului.

Deci, ce ai muta cu albul?

Dacă ai ales M11, ai nimerit mutarea mea. Scopul este evident. Cu atari la N11, se elimină posibilul ochi de la L10. Negrul a continuat, inutil cu L11, urmată de N11, L10, M12, L12, M13.

Dacă acum te feliciți că ai ales mutarea bună, te feliciți degeaba, nu e bună. E greșită. Dacă negrul ar fi continuat cu M12, după schimbul N11, L10, albul nu mai are continuare.  Nici L11, nu ajută, L12 rezolvînd situația pentru negru.  De fapt, după alb M11, cred că negrul poate apăra și direct cu L12.

În cele din urmă, văd că L12 pare a fi mutarea pe care o caută albul, nu poate omorî, dar un seki iese cu ușurință.

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive