Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cadou la sfîrșit de partidă

Ca și la problema prezentată în articolul precedent, jucam cu un 7k, deci cu trei ranguri mai jos, dar contrar acelei partide, și diferenței de rang, nu am avut o partidă lejeră. Chiar am fost condus tot timpul.

Privind la grafic, vedem că a fost o partidă cu handicap, dar deși am reușit să recuperez după primele 80 de mutări, după alte 40 am pierdut avantajul după care am fost condus pentru alte 100 de mutări.

Privește diagrama și vezi ce mutare ar fi trebuit să facă negrul după alb Q3.

Partida era ca  și pierdută, deși foarte strînsă, sub 5 puncte. Negrul trebuia doar să continue cu yose închizînd teritoriile. Dar fiind destul de rapidă, 30 secunde pe mutare, nu a avut timp să numere, și crezînd că este în urmă, a încercat o invazie riscantă în colțul din dreapta jos. Colțul este imens, 15 puncte, dar fiind ceva ajiuri, existau șanse să greșesc. A început cu R2, am răspuns instant cu R3, este obligatoriu. A continuat cu P2, la care probabil era mai bine să continui cu P3, și ieșea o poziție cu mai multe kouri, pe care nu o puteam pierde (cred), dar la viteză mi s-a părut riscant. Am continuat cu O2, după care Q2 m-a cam îngrijorat. Grupul negru are o mulțime de libertăți, iar eu nu mai am loc de ochi. Încerc să îl fac cu S2 Negrul mă iartă, nu îmi strică ochiul cu S1, după care ajungeam în poziția cu multe kouri, care putea degenera într-un seki. Negrul taie la P3, și își anulează din libertăți. Nu mai am nevoie de ochi, P1 mă salvează. Negrul sacrifică la O1 încercînd să îmi lase piesele tăietoare în damezumari, dar rezolv situația cu R1, negrul insită cu Q1, dar e inutil, continuarea este S1, situația este rezolvată. Rezolvată local, adică grupul alb a supraviețuit, invazia a eșuat. Dar negrul este încă în față cu trei sau patru puncte.  Dar este în față numai dacă se apără la o poziție apărută mai devreme cu vreo 40 de mutări. Negrul era cu vreo 7 puncte în față, cînd a continuat cu mutările de yose, O4 P4.  Apoi cu O6 a dat un atari inutil la 2 pietre albe. Am ignorat. Un hane negru la T3 valora mai mult decît cele două pietre albe, la care luam un punct înapoi recapturînd.  Deci cu T4 am rezolvat colțul. Negrul a capturat cele două pietre albe. Eu am recapturat, și negrul a blocat la T5. Conectînd la T3 am creat o situație gravă pentru negru. Poți identifica poziția vulnerabilă? În grafic se poate vedea la 226 că albul a avut șansa de a întoarce rezultatul. Dar apoi negru a continuat cu mutări forțate, și șansa a revenit doar la mutarea 233, și a stat acolo timp de mai multe mutări cînd ambii am jucat mutări de yose mici. După 247, R2, graficul este negru iar, pentru că albul nu poate face tenuki acolo fără a pierde tot grupul, deci nu poate valorifica mutarea de pe latură. Dar după alb S1, colțul fiind stabilizat, negrul trebuia să apere. Dar el a continuat cu O7, evident am legat la P5. Negrul mai încearcă inutil T1. Practic este doar o amenințare de ko. Și dacă ignor, apare un ko de o valoare imensă. Dar evident dau atari la Q3. Acum negrul încă poate cîștiga cu jumătate de punct dacă se apără, nu mai are avantajul de 3 puncte pentru că a dat pietre în colț. Dar greșește pentru ultima dată și continuă cu hane la M1.

Nici acum în ultimul ceas nu văd mutarea miraculoasă și capturez la P1. Inutil, puteam captura și mai tîrziu. Negrul decide acum să facă partida cadou. Avînd în vedere că prinsese M1, a mărit avantajul de la juma de punct la 2 jumate. Dar în loc să apere, mută pe un punct neutru. N2. Și acum în fine, cu coada ochiului văd și eu oportunitatea. sper că ai văzut deja că S7 este un simpatic tesuji. Crează un miai, două mutări cîștigătoare.   Este vorba de R6 și S8.

.

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive