Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Gafe

O altă problemă apărută într-o partidă proprie, dar un pic modificată.

Negrul este la mutare și cu un hane la 1 mai ia un punct. Cu 2 albul închide.

Unde este gafa?

Gafa este de ambele părți pentru că nu acolo este punctul vital.

Punctul vital este la H2. Negrul nu are nevie de acel punct. Dacă se apără la H2, albul ia acreel punct și face doar 13 puncte inclusiv komi. Negrul are 18 puncte, cîștigă lejer. De asemeni, albul apără inutil la 2, Cu H2 poate întoarce rezultatul partidei. Negrul răspunde obligatoriu la H3. După alb G2 negrul nu mai poate cîștiga partida. Mai are doar 9 puncte, deci albul este cu 4 puncte în față. Își permite să piardă două în stînga sus.

Mai sus vedem cum decurge secvența menționată mai devreme.  După alb 3, negrul mai poate face un ochi doar cu 4 și 5. Nu poate muta la 5 pentru că hane alb la F1 anulează ochiul. Deci negrul mută el la F1 cu 4. Dar albul falsifică ochiul cu F2.  Evident cu 6  la J2 negrul scoate seki. Albul finalizează poziția de seki cu H1.

Dar și în această secvență există o gafă. O poți vedea?

Gafa este F2, falsificarea ochiului. Da, în pricipiu ochiul trebuie falsificat, dar în această poziție ochiul nu ajută la nimic dacă albul mută corect, și anume J2.  După Alb J2, negru F2, albul are la dispoziție G1 cu atari. A captura întregul grup este mult mai savuros decît un simplu seki.

 

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive