BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O partidă amuzantă

Am inclus acest articol la categoria probleme, deși practic este o partidă completă.

Partida am jucat-o în cadrul Western Server Challenge din martie 2022. Evident a fost o partidă rapidă, deși am lungit timpul cu vreo trei secunde, peste cele zece obișnuite.

Partenerul de joc a fost un 8k, deci partida a fost aproape sandbagging, după cum arată și graficul AI.

Zic aproape sanbagging pentru că a fost o diferență de 4 ranguri și graficul e alb, dar nu prea a fost, pentru că mai bine de jumătate de partidă diferența a fost minimă, de cca 5- 10 puncte, și în plus eu am creat partida și el a ales să joace în deplină cunoștință de cauză. De asemeni partida a pornit cu avantaj pentru alb, pentru că el, cu negrul a ales să joace fantezii, adică a deschis cu punctul 5X7, iar la mutarea mea în 4X4, în loc să se extindă pe o latură, a decis să îmi invadeze colțul în san san.

[glift sgf=”http://brailago.ro/arhiva/probleme/2022/amuzant.sgf”]

Apoi s-a mai și tîrît mult pe linia a doua în timp ce eu am construit un zid cu o mulțime de influență. A continuat intrînd în această influență, pe care deși nu am știut să o folosesc, mi-a oferit în continuare avantaj, pentru că zidul era prea solid ca să cadă, și mi-am permis de două ori tenuki pentru a lua două colțuri. Și în fine, cînd a luat și el un colț. a făcută minimal, deci a rămas cu două colțuri mici. Pe lîngă asta, tăria lui, făcută în timp ce mă presa în colțuri a fost ori prea aproape de alt grup ceea ce i-a dat prea puțin teritoriu, ori fără nici un sprijin fiind orientată către o latură goală, latură văzută și de tăria albă. Asta în timp ce eu mi-am luat două laturi, e drept mici, pe lîngă cele două colțuri, mult mai mici. Cu toate acestea, deși strategia a fost dezastruoasă, dezavantajul negrului după 100 de mutări nu a fost mai mare de 15 puncte, dezavantaj redus ulterior la cele 5 puncte inițiale. Reducere surprinzătoare, pentru că eu îi anulam moyoul cu o invazie masivă, și aveam senzația că l-am lăsat fără puncte, cînd de fapt, pe la mutarea 135 mă egalase. Se vede că invazia mea a fost cam hazardată, și se putea prăbuși.

Dar el nu a fructificat oportunitățile și după alte 35 de mutări am luat iar avantaj, de data aceasta decisiv.

Și aici la mutarea 160 putem spune că avem și o problemă. Cu 160 am dat atari la E19, el a ignorat și a coborît la B 12. Este B12 bună? Sau mai bine se lega și mă lăsa să fac cîteva puncte la B12? Cîte puncte pot face acolo? Eu zic că 2. Deci îmi rade 2 puncte, dar iau alte două cu F18. Apoi A13 B15, e schimb forțat, dar inutil, nu cîștigă nimic.  Poți vedea ce ar trebui să mute? Aceeași mutare ar fi trebuit și în locul lui G19 cu care a continuat, mutare de doar 2 puncte. Este o mutare evidentă, trebuie să o poți vedea, el nu a văzut-o și a pierdut o piatră, și destul de mult teritoriu. Apoi la 170 atari la D16, ce zici, te conectezi la D14? Dacă da, cazi în aceeași capcană ca și el. H15 este un tesuji care oferă ca miai tăietură la G16, sau o secvență de atari cu damezumari , după cum se vede în partidă . Dar poziția permite și altă ordine a mutărilor. Negrul nu are altă opțiune decît a ceda 2 pietre și ceva teritoriu.

Și aici începe partea amuzantă.

La mutarea 234 eu stabilizez grupul cu A3. Dar analiza AI zice că mutarea respectivă pierde o zecime de punct, și indică B4 ca mutare valabilă. Partea cu zecimea de punct este o ciudățenie AI, pentru că singura valoare fracțională este 0,5 din komi. Dar mai ciudat este că B4 (indicată de AI)de fapt pierde un punct. A3 este mutare corectă. Și în mod ciudat, chiar am cedat acel punct mutînd de aiurea în teritoriu la B4 cînd negrul a conectat la A7. E drept există o variantă cînd un sacrificiu negru la B4 ucide pentru că albul nu poate conecta la A5. Dar precedentul A3 îmi permitea acum să leg la A5.

Și în cele din urmă ajungem și la problema pentru care am salvat această partidă. La 237 negrul zice pas, considerînd partida încheiată.  Tu ce crezi? este încheiată? Nu mai este nimic de mutat? Dacă ai spus că negrul trebuie să mai apere în teritoriu, ai dreptate. După pas eu am mutat O4. Negrul mă ajută ocupînd celălalt punct neutru, Q13. Mutare cu ghinion. A urmat, L10, K11. Și ciudat, Ai, nu vede continuarea. Îmi indică M9 ca urmare, dar M9 nu duce nicăieri. Este evident că O10 capturează trei pietre. Negrul nu își permite să conecteze la O9, pentru că albul extinde la N11 și grupul negru dispare.  Dacă negrul face ochi cu N11, albul falsifică cu M11, negrul dă atari cu N9, dar cu  L11, albul dă atari. și negrul nu poate conecta la N12. Adică poate, dar rămîne tot în atari. Negrul pierde 8 pietre și cedează. Dacă negrul încearcă să prevină falsificarea ochiul și ocupă M11 cu 248, Alb N9, pune în damezumari partea de jos a grupului negru. După ce negrul face ochi cu N11, Alb N8 pregătește un atari implacabil. Negrul nu mai are ce face. N7 e urmat de N9, sau invers.

În fine, de fapt problema este alta, și sper că ai văzut că toatî analiza făcută de mine mai sus este greșită.  AI a avut dreptate. Nu a sdugerat continuarea oferită de mine, pentru că nu merge. Falsificarea ochiului la M11 e contracarată cu M9, nu cu N9 cum a procedat negrul în partidă. Am văzut doar după ce am terminat de scris. În mod normal aș șterge analiza greștă de mai sus. Dar dacă o fac rămîn fără motivul prezentării problemei. Și de fapt este o problemă pe dos. Nu trebuia să găsești mutarea care ucide, pentru că nici nu există, ci trebuia să găsești fără să ți se spună, mutarea care dă viață negrului. Felicitări dacă ai văzut-o. Eu am văzut-o mult prea tîrziu.

Răspunsul corect era că negrul nu trebuie să se apere în teritoriu.

 

 

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments