Go toroidal
Se discută de multă vreme această variantă a Goului.
Adică cum ar fi să joci Go, dar să nu ai colțuri și margini ale tablei. Și în mintea mea vedeam Go jucat pe o sferă. Și încă mai văd acest lucru. Pentru că eliminarea laturilor se face curbînd tabla unind o latură cu latura opusă. Astfel, practic avem un cilindru, și dacă procedăm în același mod unind și celelalte două laturi, adică unim capetele cilindrului, curbăm cilindrul obținînd un toroid. Deși am o bună imaginație spațială, chestia asta mă cam derutează. Inițial îmi imaginam că ar fi contopirea laturilor opuse. Adică A1 devine și A19, și practic muți în două puncte simultan. Dar nu se contopesc punctele ci liniile, intervalele dintre puncte. Se ne imaginăm că și liniile au coordonate. Între A 1 și A 2 avem A 1-2. Deci pentru a crea continuitate adăugăm A 0-1, și A19-20 pe care le contopim. Și da, acum putem vorbi că piesa ocupă două locații simultan, dar locațiile nu sînt puncte ci intervale. Și în imaginea mea cu sfera, toate cele patru colțuri se contopeau, astfel devenind un pol, tengen fiind celălalt pol. Oricum, a contopi laturile în puncte e eronat, pentru că astfel vom avea doar 18 linii. Putem corecta adăugînd a 20 a linie pe care o contopim cu prima. Dar acum se dezvăluie eroarea mea de logică. deci avem un cilindru, cu tengen în centru ca fiind un pol. Curbăm cilindrul, și îl deformăm pentru a deveni sferic, și unim capele în celălalt pol. Dar asta ar implica contopirea a tuturor cele 19 puncte de pe o latură într-un singur punct, care se va contopi cu celelalte 19 de pe latura opusă deja contopite în unul singur. E ilogic. A doua linie ar avea totuși 19 puncte foarte apropiate. Absurd. Disecînd în scris această operațiune, înțeleg mai bine de ce iese un toroid, nu o sferă. Dar tot îmi imaginez că ar putea fi și o sferă, chiar dacă pătratele ar fi distorsionate.
Oricum, nu îmi mai bat capul acum pentru a înțelege acum de ce nu se pate face o grilă pe o sferă, probabil se poate, dar desfășurată, nu mai iese un pătrat, ci altceva.
De fapt ideea acestui articol este că acum putem juca Go toroidal, pentru că există un server care ne pune la dispoziție un goban toroidal. Nu, nu este vizualizat tridimensional, ci tot în două dimensiuni, dar tabla are trei linii suplimentare pentru a putea vizualiza continuitatea grupurilor. Acum realizez că se poate juca Go toroidal și pe tabla normală, dar trebuie să vizualizezi singur conectarea cu latura opusă. Iar grupurile din colțuri sînt chiar dificil de vizualizat.
Adresa servewrului este, http://www.daoqi.org:8080/?lang=en-US
Pagina este minimalistă. Inițial nici nu am observat meniul ascuns în stînga sus, și butoanele de derulare a partidei pitite în dreapta jos.
Se poate juca contra AI, sau analiza partide de unul singur. În modul analiză sigur poți juca cu cineva care este lîngă tine. Dar nu văd opțiune de a juca cu altcineva online.
Am jucat cîteva partide contra AI, (Leela) cu 9 handicap, și este frustrant și dificil. Pe tablă normală, cele nouă pietre ajutate de laturi fac partida echilibrată. Dar inabilitatea de a vedea avantajul oferit de posibilitatea de a fugi pe laturi anulează masiv din avantajul celor 9 pietre.
Serverul este în chineză, (cred) dar are și traducere în engleză. Din păcate nu se dau detalii despre autori. La secțiunea despre, se dau doar informații despre Leela.
January 16, 2023 Monday at 5:41 pm