Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cum se pierde o partidă cîștigată

Am trecut acest articol la categoria probleme, pentru că elementul principal este o mutare care trebuie să o găsești, dar practic este vorba de o partidă jucată de mine.

De data aceasta am avut un oponent mai puternic, 3 kyu în momentul respectiv dar care a urcat spre shodan în perioade precedente. Deci nu prea speram la victorie, ci doar un rezultat strîns.

Am început ca de obicei cu san ren sei, și el fiind cu albul a sărit pe mine înainte de a își dezvolta latura. Am ignorat și am răspuns la fel de agresiv pe latura lui. Astfel, după 30 de mutări, surprinzător, am păstrat avantajul de 5 puncte al primei mutări. Latura lui fiind distrusă, am revenit să îmi apăr colțul.

Am trăit patetic cu cîteva puncte oferindu-i o tărie imensă pe centru. Am sărit în această tărie, cu șanse mici de a trăi, și iată ce a ieșit.

Un semeai imens, ambele grupuri cu un ochi, eu cu o libertate în plus, dar el la mutare. Acum a legat la T11, pentru a face mai multe libertăți. Și iată că avem și aici o problemă. Nu este chiar de începători, dar nici foarte avansată nu e. Ce ar trebui să mute negrul acum? Uită-te la diagramă fără a trage cu ochiul la soluția oferită mai jos.

Dacă ai răspuns cu atari la S10, ai răspuns ca și mine. și ca și mine ai răspuns greșit. Albul ignoră, ocupă libertăți exterioare, apoi sacrifică la N16 și elimină două libertăți interiare, cîștigînd lupta la o mutare. Dar albul a greșit și el după ce a redus corect libertățile externe și cele interne. În loc să dea atari la Q14 încheind partida, a dat atari la T14, pornind un ko inutil care mi-a dat șansa de a scoate seki sacrificînd 3 piese.

Dar dacă în loc de S10 ai ales să joci T14, ai jucat mai bine decît mine. Este seki necondiționat. Albul nu are timp să captureze. Negrul are o partidă ca și cîștigată chiar dacă proverbul spune că cu 4 colțuri ai cam pierdut. Negrul are vreo 30 de puncte sigure, dar albul nu are mai nimic. Tăria de pe centru nu poate aduce atît, plus ce mai face și negrul între timp.

Oricum, chiar dacă albul a făcut cadou victoria, permițînd acel ko, tot măcar a echilibrat partida, pentru că cele trei pese plus colțul negru anulat, valorază peste 15 puncte. Și fără viață în colț, grupul negru este disperat. În centru e dificil de făcut ochi cu toată acea tărie albă. Dar am luptat, un ochi în colț ar fi, mai trebuie unul.

Și fugărind piesa de la J2, am reușit mai mult decît un ochi, am legat. Apoi a mai urmat o secvență frumoasă pe latura stîngă și s-a ajuns la această poziție.

Albul amenință să taie dragonul meu cel slab. Este o mutare mică de doar un punct. Mai există mutări mai mari, de două sau mai multe puncte. Dar această mutare amenință tăietura. Este tăietura periculoasă? Ce ai muta aici? Te legi și speri că ai suficiente puncte? Sau împingi la K10 de exemplu amenințînd ruinarea centrului alb?  sau E6 care valorează și ea vreo 4 puncte. sau P2 care valorează doar un punct, dar amenință O2 capturînd șase pietre. mult mai valoros decît 4 pietre pierdute în centru. Oricum, după ce albul apără la O2, trebuie să decizi iar dacă legi sau nu.

Aceasta este problema care m-a îndemnat să scriu acest articol. Privește atent poziția de mai sus și decide mutarea. După ce decizi poți citi ce am făcut eu.

Dacă ai decis pentru K10, ai mutat ca mine, și cred că știi deja că ai mutat greșit, am spus din titlu că este vorba despre a pierde o partidă cîștigată. Era cîștigată pentru că puteam lega liniștit și eram în față cu cîteva puncte. Dar nu știam acest lucru, se vedea că este o partidă strînsă, și în plus am halucinat că pot face al doilea ochi în colț. După B3, cu B2, atari aveam timp să mut A2.  Așa că am împins la K10. A răspuns, și acum iarăși puteam lega liniștit. Dar… m-am lăcomit la un punct. cu G14 am dat partida din mînă. A ignorat și a tăiat.  Am capturat și cu G4 mi-a eliminat posibilitatea de a face al doilea ochi, dar și amenințat să îl ia pe primul. Am legat. Am legat pentru că tot eram sigur pe ochiul din colț. Și acum a urmat surpriza. A2. La asta nu mă așteptam. Dar ce este mai dureros este că nu am văzut o mutare de începător. Oricînd după Alb E7 puteam muta B3, atari, mutare care valora foarte mult dacă era ignorată și asigura ochiul din prima.

Și acum ar mai fi o problemă. Ce mai poate încerca negrul pentru a învia dragonul?

D5, și E5 este obligatoriu. Cu D6, negrul capturează 6 pietre albe. După negru D6 albul capturează și negrul leagă la D7. Inutil pentru că albul poate face viață. Dar albul greșit iar, a urmat un alt  ko. Dar deși l-am cîștigat a trebuit să dau întregul  colț de sus, și a fost cu 5 puncte prea mult.

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive