Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Ordinea mutărilor

Ordinea mutărilor este un subect pe care nu l-am abordat prea mult.

Dar o gafă într-o partidă contra unui 8 kyu mi-a aruncat mingea la fileu.

Fiind contra unui adsversar mai slab m-am riscat cu un ogeima shimari,

la D 11 și C8. Și evident m-a invadat, și eu l-am înghesuit cu intenția clară de a îl prinde în colț, și după un scchimb rapid de mutări a ieșit poziția de mai jos.

A ieșit un semeai imens, aproape 40 de puncte. Întrebarea este, cine este viu aici?

Nu eram sigur fiind bliț. Dar la viteză cînd am văzut habe la C13, am zis, ura, trăiesc, pentru că După B13, trebuie să lege, deci am doi ochi. Abia după ce am mutat am văzut că un ochi e fals. Dar în secunda următoare am văzut că grupul atacator are doar trei libertăți. Una trebuie să o ocupe cînd dă atari, dar pentru că trebuie să lege la D13, am timp să ocup una din libertățile rămase, deci îl las în damezumari.

Pentru a vedea mai clar iată poziția în care am greșit.

Există doar 5 mutări posibile, nu este complicat de analizat. Evident, D10 este intersiză pentru negru, se pune în atari. Mai rămîn 4 mutări. E 13 și E12, par în regulă, fiind atari au răspuns forțat. Dar trebuie să te întrebi și care va fi rezultatul. Și rezultatul este bun, pentru că lasă grupul în aceeași situație, trei libertăți. Deci nu sînt mutări chiar greșite. Dar mutarea corectă este A9. Albul nu poate muta la D9. Trebuie să lege la E12, dar e inutil, face tot trei libertăți, iar negrul, evident va ocupa una.

Dar am schimbat ordinea mutărilor. Am dat atari la F13, halucinasem că negrul va apăra la E12. Evident negrul nu a făcut această contragafă, și a dat atari la D10.

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive