Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O problemă de 4 kyu

Nu este o problemă chiar de începători, dar este bine să aruncăm un ochi și pe probleme mai avansate.

În partida de mai jos jucată contra unui adversar de valoare egală s-a început cu deschiderea mea favorită.

Adică san ren sei, pe care am apucat să îl completez fiind cu negrul. Negrul a ales să sară pe mine înainte de a își completa deschiderea pe latura sa. Acest lucru nu îmi mai este favorit, dar ce să-i faci.  După un tsuke nobi sus, și ce joseki o mai fi cel de jos, puteam intra pe latura lui dar am ales să declar că latura mea este definitiv a mea și am betonat-o  cu R10.

La rîndul lui, albul a declarat că nu îi pasă, și a sărit în moyoul meu cu intenția clară de a trăi acolo. Ce a urmat, se vede mai jos.

Și ce vedem acolo este o problemă. Trăiește albul sau nu trăiește. Tu ce crezi?

Un ochi îl cam are, adică două jumătăți. Unul ar fi la S11, după T11. Dar pentru a nu fi falsificat este nevoie mai întîi de R13, pentru a anula posibilitatea de falsificare la R12. Al doilea ochi ar fi la P8. Alb P9 amenință un snap back, și după ce negrul leagă la R9, albul completează legînd la Q9. Dar ambele secvențe se termină în gote. Deci care ar fi soluția pentru a trăi? Cum face albul primul ochi în sente?

Punctul cheie este P6. (Pregătit cu R6 mai înainte, dacă rețin corect) Astfel după N6, P6 oferă posibilitatea unui ochi la O7.

Dar albul nu a văzut. A ales să continue cu un ko, și s-a ajuns la această poziție. Negrul mai are doar două libertăți, dar are noroc de ko. Cum poate ataca cele trei piese albe tăietoare pentru a cîștiga koul? Este posibil să mă înșel, dar după S5, albul a cedat.

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive