Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Șahiștii ne-au bătut

Nu mi-a trecut niciodată prin cap să văd dacă există în lume mai mulți jucători de șah decît jucători de Go. Evident, în vest șahul e covîrșitor mai popular.  Dar în Asia, Goul este evident regele. Și Asia are o populație numeroasă. Iar avînd în vedere miile de jucători de Go profesioniști din Asia, comparativ cu șahul unde noțiunea de profesionist practic nu exista pînă mai recent, îmi imaginam că global există mai mulți jucători de Go.

Privind din altă perspectivă, cea a promovării chiar remarcam că Goul devine din ce în ce mai puțin popular, chiar și în Asia. Am pus acest trend pe seama tendinței generale de idiotizare a populației, care lasă din ce în ce mai mult efortul fizic și cel intelectual în cîrca roboților și al calculatoarelor.

Dar iată că tocmai am dat peste acest articol,  Why teens are suddenly obsessed with chess din care aflu că șahul este din ce în ce mai popular. Da, știam de serialul The Queen’s Gambit care a adus o promovare impresionantă șahului, dar nu îmi imaginam că este atît de masivă cum se descrie în articol. Probabil este și ceva exagerare acolo, dar nu cred că se poate pretinde că totul este fals.

Cineva în comentarii menționa situl Chess.com ca parte a succesului popularizării șahului. Am aruncat o privire ca să îmi fac o idee, și da, deși cu un aspect anost, situl este populat cu o multitudine de opțiuni, de la simplul server unde poți juca contra altor jucători, sau roboți, la probleme, știri, noutăți, și tot ceea ce probabil și-ar dori un jucător. Dar un site perfect este inutil dacă nu știe nimeni de el. Trebuie să existe și ceva promovare. Și serialul cu pricina se pare că a fost o promovare masivă.

Oare poate cineva scoate un iepure similar din pălărie și pentru Go?

Și pentru că am atins subiectul, am căutat să văd și care este numărul de jucători de șah din lume.  Am dat peste acest articol How Many Chess Players Are There in The World? (Finally Solved) Conform obișnuitului obicei al ziariștilor, în titlu se spune că numărul jucătorilor este rezolvat în cele din urmă, dar apoi se precizează încă din start că numărul este imposibil de aflat. Oricum, chiar dacă se minte pe față, măcar se dau și ceva cifre. Cel mai exagerat număr ar fi de un miliard, numărul real promovat de ei fiind de 800 de milioane. Eu tot tind să cred că și 800 de milioane este exagerat. Asta înseamnă o persoană din zece. Și dacă mă uit în jur, de exemplu la familia mea, din 5, 4 au jucat șah chiar frecvent într-o vreme. Dar dacă mă uit la satul lui taică-meu, care se plîngea că în afară de el doar alții trei mai joacă șah, adică patru din o mie, realitatea e cu totul alta. Pe de altă parte, FIDE estimase anterior că ar exista undeva 200 și 350 milioane de jucători. Da, asta pare mai credibil. Pentru fiecare jucător activ probabil există alții zece care au învățat regulile, au jucat cîteva partide, dar nu s-a prins de ei.  Asta ar însemna că în acel sat de 1000 de persoane, 25 știu regulile, pe lîngă cei trei care chiar jucau. Asta pare credibil.

Dar căutînd numărul de jucători de Go, aflu că ar fi 46 de milioane persoane care știu să joace, și 20 de milioane care joacă activ, majoritatea în Asia. Concluzia e clară. Oricum aș da-o, șahiștii sînt mai numeroși. Probabil de zece ori mai numeroși. Și acum Gambitul Reginei le îngroașă rîndurile, deci clar ne-au bătut.

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive