Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O problemă cu damezumari și me ari me nashi

Tocmai am jucat această partidă cu un jucător de putere egală, și deși nu este o partidă exemplu de urmat, pentru că ambii am făcut greșeli masive, are o luptă interesantă pe colț.

Ca de obicei adversarul s-a grăbit să sară pe latura mea, și a reușit să ia avantaj temporar lăsînd în urmă trei piese.

A urmat o fugăreală reciprocă, care mi-a fost avantajoasă, pentru că deși am făcut foarte puțin teritoriu pe latură, adversarul nu a făcut suficientă tărie pe centru pentru a compensa. În plus a mai lăsat ceva prizonieri în urmă, plus un grup slab.

Acum negrul are un moyo impresionant, dar este prea larg și poate fi redus din toate părțile sau invadat. Asta am și făcut, și deși grupul meu cam plutea, am fost fericit cu ce a ieșit.

Grupul meu plutește, și cel negru pare solid în colț, dar am fructificat un aji cu speranța că măcar pot întări grupul meu în sente chiar dacă nu omor în colț.

Și, da, nu am reuși să omor, dar am făcut destul loc de ochi. Grupul negru este cît se poate de viu. Eu am deja prea multe pietre în interior, care capturate oferă loc de ochi, aceste patru piese fiind în damezumari, adică lipsă de libertăți. Grupul negru are șase libertăți, plus un ko. Grupul alb doar cinci libertăți. Da, două libertăți sînt comune, și asta complică calculul, dar clar albul nu are ce face aici.

Nu are ce face altceva decît a își apăra grupul exterior, care încă nu e suficient de solid. Ceea ce am și făcut cu următoarele două mutări. Dar aceste mutări au eliminat două libertăți ale grupului negru. Și aici intervine ideea de eu am ochi tu nu ai, adică Me Ari Me Nashi. Vezi ce trebuie să mute negrul acum? El nu a văzut și a apărat trei piese la Q12. Eu am văzut, dar am continuat să reduc în alte părți pentru că nu eram sigur de rezultat și eram incapabil de a mă opri trei secunde ca să calculez urmarea. Oricum, piesele mele erau acum vii în seki.

Partida a continuat vreo 100 de mutări, timp în care amîndoi am ignorat o mutare de aproape 30 de puncte. Dacă nu ai văzut, pentru alb B19 face ochi. Negru E19, Alb D19, și acum cele două grupuri au două libertăți comune. Negrul are în plus o libertate externă plus un ko. Negrul poate lua koul în sente, albul se apără. Negrul ocupă o libertate comună, dar albul ocupă libertatea externă, lăsînd doar libertatea din ko, care nu e suficientă pentru negru. Negrul nu poate ocupa a doua libertate comună pentru că se pune în atari. Albul poate aștepta și captura la sfîrșit. La un moment dat chiar am închis koul în loc să omor grupul negru.

Cireașa de pe tort a fost mutarea de mai jos cînd L6 a devenit un punct vital. Aveam deci aici opțiunea de a ucide la B19, sau de a apăra la L6, dar eu am ales să fac o mutare neutră. Negrul a văzut E19 și a salvat colțul, după care a văzut și L6, și eu puteam ceda M6 și M7 cu H4, dar nu am văzut și am continuat cu un dezastru de ko. Practic am dat cadou partida. Dar am avut noroc de cîteva kodateuri valide, și în plus negrul nu a văzut un kodate imens, lăsîndu-mi șansa de a pierde doar trei pietre pentru acel ko.

Am cîștigat rușinos la komi.

SGF

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive