Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cum să pierzi la 100 de puncte

Există un proverb care spune că dacă ai cîștigat toate cele patru colțuri, ai pierdut partida.

Explicația este simplă. Deși în colțuri se pot face cel mai ușor puncte, problema este că adversarul te poate presa spre colț, în timp ce face tărie spre centru, tărie care în final va cîntări mult mai mult decît cele cîteva puncte din colț. Asta este valabil mai ales atunci cînd invadezi acel colț, deci vor exista mai multe mutări pînă vei face viață. Și un colț care poate fi invadat este colțul în care ai mutat în 4X4.

Apropo de deschiderea în 4X4. În inițierea lui Gheorghe Păun se preamărea valoarea punctului 4X4, și din modul cum a fost exprimarea eu am înțeles că punctul 4X4 nu poate fi invadat.  Spre surpriza mea, în primele concursuri mă trezesc invadat cu o mutare în 3X3, și bucuros mă pregătesc să omor, dar adversarul trăiește foarte ușor. Problema este să știi cum să îl faci să regrete acea viață, construind suficientă tărie spre centru.

Ce a vrut să spună Gheorghe Păun, este că valoarea punctului 4X4 constă în faptul că chiar dacă colțul poate fi invadat, nu este suficient loc pentru a trăi instant, și lupta pentru viață dă adversarului tărie. În plus, adăugînd mutări, care asigură colțul, te alegi cu mai multe puncte comparînd cu o deschidere în 3×3, ori 4X3.

Și după cum ați observat îmi place san ren sei, care ia două colțuri în 4×4, și apoi latura. Apoi invadat în colț, sau apropiat cu tsuke nobi, cu moyo pe latură am asigurat destul teritoriu. Iar pentru că adversarul are piese înșirate pe un teritoriu de două ori mai mare, pot reuși două invazii ruinînd tot acel moyo. Evident, dacă adversarul este cu mult mai versat, îmi va distruge latura și planul meu se duce de rîpă.

La polul opus, există jucători care joacă strîns, adică asigură două colțuri cu 3×3, apoi îmi invadează colțurile mele în 3×3, și apoi și latura. adică încearcă să intre peste tot. Treaba asta merge dacă ești danist contra unui kyu. Dar la nivel kyu, nu prea ține. La nivel kyu cam cazi în proverbul cu cele patru colțuri.

Cam așa a fost și partida mea contra unui adversar mai slab cu vreo două trei ranguri.

Și-a luat colțurile foarte jos apoi a sărit în colțurile mele. A intrat și nu mi-a lăsat timp să închid latura. Aparent are acum puncte în toate colțurile în timp ce eu nu am nimic. Latura mea poate fi invadată cu o singură mutare. Dar colțurile lui nu asigură prea mult, putînd fi presate în timp ce invaziile din colțurile mele sînt cu un mare aji lăsat în punctul 2×2. Dacă invadez acolo, conectarea în 3×2 este obligatorie, după care urc și eu în 3×2, și sigur scot un ko imens într-un colț unde nu aveam nimic. Evident se poate fugi pe latură, deci invazia merge doar după ce latura este închisă. Asta înseamnă că pot coborî pe latură în sente.

Apoi evident că a urmat invazia, și am cedat juma de latură încercînd să iau cealaltă jumate, dar a intrat și aici.  Am blocat cu K2. Acum e clar că șirul lui de piese plutește, și nu face nici un punct acolo, chiar dacă fuge spre centru. Iar piesa singură este deja prizonier. Aici își arată valoarea tăria obținută cedînd colțurile. Pînă aici, cu latura deschisă și invadabilă, situația era echilibrată. Dar după invazie, albul a fructificat tăria luînd un avans de vreo 5 puncte.

Atacul a continuat la fel de agresiv. Mai corect ar fi fost dinspre exterior, obligîndu-mă să închid cît mai puține puncte lăsînd un singur prizonier în urmă. Dar fiind prea agresiv prizonierul singuratec a căpătat companion, apoi brusc au apărut alți trei prizonieri, plus alte trei piese care fugind îmi vor da mai multă tărie contra celei pierdute. Avansul deja s-a mărit la 15 puncte.

A continuat în același stil, H1 nu a însemnat nimic, adică a însemnat să îmi dea un prizonier în gote. Și astfel am putut intra în 2×2 închizînd în sente pe latură. A mai dat mutări inutile și în cealaltă jumate. Deja am un avans de vreo 40 de puncte. Greu de pierdut această partidă.

Continuînd în același stil puchinos, în loc să fugă spre centru cu cele două grupuri slabe practic mi-a legat grupul meu slab de cel viu, și mi-a dat răgaz să fugăresc cele trei pese plutitoare din centru care acum au devenit șapte prizonieri. Chiar dacă vor reuși să fugă spre latură, tăria mea pe centru va fi fantastică.

Evident, nu a reuși să fugă, deci am reușit și captură și tărie. În acest punct m-am lăcomit. Continuarea era să iau latura stîngă atacînd piesa din colțul de sus, sau să elimin latura de sus. Dar am luat un ochi acelui grup, cu speranță să îl pot fugări sau ucide. E utopic, dar deja îmi puteam permite, avînd un avantaj de 50 de puncte. Miza nu mai era partida, ci altceva spectaculos.

Am abandonat ideea cu grupul din centru și am obținut un frumos kodate în stînga jos. Asta i-a permis să trăiască dureros pe latura stîngă, oferindu-mi vise în stînga sus.

Nu am trăit acolo, nu am omorît, dar am fugărit din plin făcînd un centru solid, chit că e mic, plus că am lăsat ajiuri în colț.

La un moment dat a încercat o revenire, dar grupul alb nu este deloc în pericol.

Ultima bătălie este în diagrama următoare, cînd cu L10 negrul încearcă golul de onoare. Și da, se pare că 5 piese albe vor fi capturate. Nu am cum proteja K10 și M10 simultan. dar O8 și O7 îmi asigură libertăți, care îmi permit să prind M10. Situația se schimbă în ceva ce am sperat cînd am dat L4. Grupul inițial, moare.  Putem alege o mulțime de probleme apărute pe parcursul acestei partide, dar problema aleasă de mine este dacă negrul putea salva ultimul grup cedînd pietrele din dreapta. M9 atari, și albul poate alege să captureze grupul mic cu P7 sau O7, lăsînd grupul mare să se lege. Sau se poate apăra la K9, și negrul continuă lupta cu P7 sau altceva. Are negrul vreo șansă?

Din cîte văd eu, nu are, și partida s-a încheiat ca mai jos, negrul cedînd. Și se mai merită menționat că în stînga jos negrul este viu în gote seki. Trebuie să mai mute o dată pentru a trăi. Dacă nu apără, albul deschide ko. Evident negrul ia primul și un kodate atît de mare poate nu există, dar e suficient și unul mai mic, de numai zece puncte. Dacă nu are un astfel de kodate, albul mai bine lasă seki.

SGF

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive