Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Oare chiar e necesară o apărare?

În diagrama de mai jos vedem o poziție în care negrul a lăsat mult prea multe grupuri moarte pe tablă fiind condus cu peste 50 de puncte. Practic o partidă care trebuie cedată cu multe mutări în urmă.

Dar negrul a jucat pînă la capăt, ocupînd multe puncte neutre inutile, jucînd cu iluzia că E13 a falsificat un ochi, cu ajutorul unei piese ce exista la D12. Dar după ce albul a capturat D12, negrul a realizat că ochiul nu e fals și nu a mai mutat acolo.

Negrul a prins J5, mutare care l-a lăsat indiferent pe alb, care a dat pass. Negrul plin de speranță a mutat și la E7, moment în care albul a decis să nu riște nimic, și a apărat la G5.

Eu  consider că este o apărare inutilă, un punct cedat degeaba. Dar albul este cu prea multe puncte în față, deci punctul cedat pentru liniștea sufletească este total neimportant.

Dacă albul chiar credea că e ceva posibil acolo, trebuia să lege la E7 în loc să mute pass. Eu personal cred că mutarea de la G5 este inutilă. Grupul este cît se poate de sigur. Negrul nu are nici o continuare. Albul poate combate orice mutare care încearcă ceva.

Dar poate mă înșel, poate există vreo combinație care mi-a scăpat.

Tu ce crezi?

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive