Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Yose

Astăzi avem o mică problemă de yose.

Avînd în vedere că albul conduce cu peste 30 de puncte, practic partida s-a încheiat cu vreo 50 de mutări mai devreme. Dar pentru că negrul nu știe că a pierdut partida a continuat pînă la numărătoare.

În poziția de mai jos mai sînt doar două perechi de mutări de făcut.

G14 și F13 sînt miai, ambele valorînd un punct în gote.

E9, este un punct în sente. Și pentru că F19 este un punct în gote, evident negrul a ales sente. Dar contraintuitiv, deși F19 e gote, practic valorează mai mult. Și analiza AI arată acest lucru. Scorul albului a crescut cu vreo cinci puncte după ce a cedat un punct cu tenuki la E9. Albul a mutat F19, și negrul a închis la E19. Atari.

Asta este deja o problemă. Ce faci? Aperi piatra albă? Închizi la E10? Sau faci altceva. Dacă ai ales altceva, și anume G18, ai ales corect. Așa a mutat și albul, și negrul este forțat să se apere. Tu unde ai apăra? Negrul a ales C18, care a stabilizat grupul. Nu înțeleg de ce AI evaluează această mutare cu 5 puncte, pentru că eu văd doar 2, unul pierdut pe latură , și unul apărarea în teritoriu. Cei doi au jucat koul încă vreo 40 de mutări, pînă a rămas negrul fără kodateuri,  și în mod greșit a spus pas, albul a legat, după care negrul s-a apărat la C19. Poți vedea de ce pas a fost o greșeală? Pe care de altfel nici albul nu a observat-o cînd a închis koul? Alb B19 ar fi fost fatal pentru negru. După Negru C19, alb D10, scoate seki. Iar dacă negrul continuă cu B18, alb C18 duce la un ko masiv. Piatra de la F19 îl împiedică pe negru să se apere.

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive