Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Gafă

Pînă acum am tot prezentat probleme survenite în timpul partidelor proprii.

Nu întotdeauna am cîștigat în acele partide, dar în general problemele au fost cu rezultat pozitiv pentru mine. Încerc să corectez situația prezentînd o problemă în care am greșit.

Am jucat cu albul contra unui jucător de putere echivalentă, poate cu un rang două mai jos. S-a început în stilul normal azi, fără completarea laturilor, și negrul m-a presat continuu, avînd mereu un avantaj de pînă în zece puncte.

În acest moment nu am avut o continuare fericită, și cu un mic grup separat pe latura de jos deja eram condus cu vreo 15 puncte.

Am fost condus o bună bucată de vreme, dar am recuperat ușor ușor, și cînd reușisem în fine să fiu infinitezimal în față, am încercat invazia din dreapta sus, care deși a reușit printr-o greșeală a negrului, m-a lăsat în pierdere, conform analizei IA.  Ce a urmat a fost practic yose. Și în această zonă se pare că mă descurc, fapt confirmat de analiză, care spune că aș conduce cu zece puncte.

Adversarul vede că este condus, și  încearcă ceva disperat. Grupul din stînga sus are vreo două ajiuri, dar este cît se poate de sigur. Nimic nu se poate întîmpla acolo. Tu ce ai răspunde la acel atari negru? Practic merge orice, chiar și cedarea piesei de pe latură cu contra atari la A 14. Negrul capturează. Atari la 2 pietre, și după apărarea obligatorie, B15 solidifică situația, și albul rămîne cu șase puncte în plus. Dacă negrul extinde de la A13, la B13 apare un snap back, care anulează invazia. Dar nu știam că sînt destul de în față, așa că am ales să nu cedez acea piatră, am legat. Negrul a folosit primul aji, mutînd la B13, amenințînd că taie la C13.  Asta este problema. Ce muți acum? Legi la C13, sau alegi altceva? Clar, nu se poate ignora situația și muta în altă parte. Chiar dacă albul mai are trei libertăți externe, și negrul după ce taie în afară de libertatea comună tot cu trei libertăți rămîne, chiar fiind în gote, va cîștiga lupta. Are o libertate pe latură care va cîștiga un tempo.

Dacă ai ales B13, lăsînd pe negru să taie, dar eliminînd libertățile sale, ai ales corect. Așa ne învață și IA. Dar eu am ales să leg. Eram convins că am loc destul, deși văzusem ajiul din colț. Negrul profită de aji cu B17, și răspund forțat la C17, iar după negru B16 comit a doua parte, cea fatală a gafei. Ce ai muta aici? Dacă ai răspuns B15, ai văzut mutarea evidentă. Negrul chiar dacă leagă pe latură, este în damezumari.  Dar eu am mutat A15 crezînd că A14 și B15 sînt miai.  Evident că negrul a conectat la B15. Am încercat marea cu degetul cu B18, dar a fost prea tîrziu. Negrul chiar dacă e în damezumari, are ochi, și a obținut astfel un ko  mult prea mare. Ceva trebuie să cedez în kodate.

sgf

 

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive