Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Învingînd un shodan

Partida de mai jos am jucat-o contra unui jucător de nivel dan. (Adică aproape dan, pentru jucase la nivel dan acum doi trei ani, și acum revenit, deși a învins destui 1 și 2 kyu, mai mult a fost învins.)

A început cu o deschidere neobișnuită, Punctele 5X4 în loc de 4X4 parcă învitîndu-mă să îi invadez colțurile, ceea ce am și făcut, după ce s-a apropiat de latura mea cu un tsuke nobi.

În acest punct a greșit masiv și i-am prins acest grup imens. Dacă pînă acum conduceam insignifiant cu maxim 5 puncte, acum avantajul meu a crescut la vreo 25 de puncte.

Dar după ce am luat și celălalt colț, am înțeles strategia. Scopul a fost capturarea unui centru imens. L-am și ajutat cu două mutări extrem de defensive, N17 și K7.  Ar fi trebuit să fac tenuki undeva la E14, mărind colțul și reducînd posibilitățile albului în centru. Sau măcar să dezvolt  piatra din centru.   E drept, am prins H10, dar cam tîrziu. Cu Alb E 15 și 14, centrul devine masiv. F1- este o mutare disperată acum. În acest punct, albul a recuperat pierderea, ba chiar și conduce cu vreo 20 de puncte, avantaj care se va tripla cît de curînd.

F6 practic nu valorează nimic, o putea ignora. Dar după ce a răspuns la F5 am renunțat și am mutat resemnat la S16. Partida era pierdută cu multe mutări mai devreme. Ce a urmat a fost doar încăpățînare.

Aici este un fel de problemă lecție. Deci dacă ai fi cu albul ce ai muta după negru S16? Albul fiind sigur pe sine a mutat total inutil și lacom la Q15, la care negrul a închis la P15, albul continuînd cu S15. Evident, fără libertăți exterioare, grupul alb are acum o slăbiciune.  Negrul profită mutînd la  S13, și albul se apără conectînd la R 13.  Negrul, adică eu, continuă total nerezonabil sperînd la un improbabil ko. Albul sigur pe poziția sa solidă continuă cu T 16, și T15, în timp ce negrul închide cu S17 și T17. Și acum apare o problemă de începător.   Cum trebuie să continue albul? Are un grup imens cu 6 libertăți, 3 interne 3 externe. Dar dacă negrul conectează la S12, face și el 6 libertăți, dar 4 pe latură, care cu hane poate crea tempouri în plus.  Deci ce ai muta cu albul. Albul a ales greșit continuînd cu T10. M-am grăbit să fructific oportunitatea conectînd la S12. După T11 am dat atari și el s-a conectat. Total nerezonabil am mai luat o libertate la P10. De menționat că așa ceva nu se joacă. Nu este rezonabil. Cel mai corect era să fi cedat. Dar fiind partidă rapidă am continuat sperînd că este o șansă la un damezumari, un ko, ceva. Nu era. Albul putea răspunde decisiv. Vezi care este mutarea decisivă?

Dacă nu ai văzut îți spun eu. Oriunde în interior.  Negrul are trei libertăți, la fel și albul, dar albul mai are două libertăți externe.  Deci cu R12, sau S14, pregătea atari la mutarea următoare, și negrul nu poate ocupa ambele libertăți externe cu o singură mutare. Sau mai bine, Cu T15 crează seki, unde libertățile externe nu mai contează. Dar e seki temporar din moment ce grupul negru extern este mort.  Albul continuă cu Q8, absolut inutil. Negrul ocupă a libertate externă, cea de la N11. Acum albul s-a cam băgat singur în corzi, nu toate mutările din interior mai merg. Este una singură valabilă. O vezi?  Dacă nu a vezi e jenant. Am vorbit de ea mai devreme. Este T14 care face seki temporar. R12 nu merge pentru că negru T14 pune albul în damezumari. Nici S 14 nu e tocmai fericită dacă nu alegi continuarea corectă după ce negrul ocupă ultima libertate externă.  Și albul chiar această continuare a ales.  Acum întrebarea este, a pierdut el partida după ce negrul a mutat la O13? Nu, evident că nu.  După negru O 13 Alb T14 încă asigură seki temporar. Dacă vedeam cu siguranță cedam. Dar eram orbit de koul  ce îl puteam face eu la T14. Probabil și el a fost la fel de orbit, și a continuat cu B9.

Evident, am deschis koul, a capturat, și eu am dat kodate la E7. Albul a capturat în dreapta și eu am continuat cu alt ko. Albul putea lupta pentru acest ko, dar probabil a cedat psihic, și a continuat pasiv pierzînd la zece puncte.

Lecția acestei partide ar fi probabil că trebuie să fii atent la detaliile tactice, chiar dacă strategic ești în față cu 100 de puncte.  Aici, albul a continuat cu gafă după gafă, dupe ce m-a doborît strategic. Dar cea mai mare este probabil T10, dacă în loc de T10 muta S12, separînd piesele mele totul era terminat și aș fi cedat.

SGF

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive