Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O gafă imensă

Partida de mai jos, jucată contra unui jucător de valoare similară, am început-o în stilul meu cunoscut, dar la negru Q3 nu am știut cum să continui, așa că am cedat jumate de latură în loc de un colț, în schimbul dezvoltării pe latura dreaptă.  Negrul, nemulțumit de schimb, deși a ieșit ușor avantajat, a încercat să îmi ruineze mica latură. A rezultat următoarea poziție.

Vedem două grupuri inamice care se fugăresc spre centru. Dar în proces, ușorul avantaj negru a dispărut, șansele fiind iar egale. Dar după alb O3, negrul răspunde cu S3, și șansele albului se duc brusc la 98%. Dar habar nu am de ce. Poate fi omorît grupul negru? Probabil Alb P2 omoară, dar nu sînt tocmai sigur. am continuat să fugăresc grupul din centru. Dar se pare că eu eram cel fugărit, șansele mele de cîștig fiind infime, deși avantajul negrului părea doar de vreo 20 de puncte. În fine grupul meu face viață, iar cel negru deja este un dragon care îmi amenință alt grup. Negrul joacă defensiv la N16, și eu cu C5 întăresc colțul cu speranța că încă pot prinde dragonul. Lupta se duce acum în teritoriul meu. Acum, teoretic am un ușor avantaj. Tu ce ai muta după negru J4?

Dacă ai ales K3 probabil ai ales corect. Dar nu știu de ce, eu am ales să conectez cele trei pietre, lăsînd negrului șansa unui ko. Negrul nu fructifică koul, lăsîndu-mă să omor pietrele invadatoare, practic oferindu-mi mie 98 % șanse de victorie. În plus, negrul pe lîngă dragon, are acum și o șopîrlă de salvat. O fugăresc pentru a îmi salva pietrele tăietoare. În poziția de mai jos am șansa de a definitiva partida, dar mă lăcomesc și ratez ocazia. Tu ce ai muta după negru B11?

Dacă ai ales H10 ai ales bine. Se amenință tăierea completă a dragonului,  și nu prea văd cum negrul poate opri acest lucru. Dar eu m-am lăcomit continuînd cu C12, sperînd să prind și grupul de pe latură.  Dar F9 îmi spulberă visele. Trebuie să apăr, capturez la F8, negrul continuă cu F10, sînt forțat să leg la E9. După negru E11 am iar timp să dau H10, dar nu o fac. Convins că am destule libertăți, fără să număr, mă reped la șopîrlă, dar negru H9 va fi fatală mai tîrziu.
Se ajunge în poziția de mai jos.

Era ultima șansă pentru H10. Am ratat-o. Răspund cu B4, moment în care negrul ratează și el H9, cu B8 îmi dă șansa de a continua. Ajungem în poziția de mai jos.

Am dat un atari inutil, mă temeam că M7 îmi ia o libertate în sente. Nu e adevărat, aveam încă timp să capturez cu secvența corectă. Oricum acest atari nu a fost fatal, a răspuns. Dar următoarea mea mutare a fost o gafă de 100 de puncte. Care e mutarea corectă? Și ce crezi că am mutat eu? Mutarea corectă este A12. Elimină koul, simplificînd lupta Negrul este în urmă cu o mutare și pierde.  Dar eu, cu o logică total pe dos am dat C13, cu ideea de a continua cu B14. Dacă îmi continuam ideea, nu ar fi fost un dezastru, dar după ce mi-am ocupat inutil o libertate, am închis koul, pentru a captura grupul negru.  Dar acum nu mai era posibil, libertatea pierdută la C 13 este vitală. Dar negrul face o contragafă similară. În loc să profite de gafa mea și să pornească procesul de capturare coboară la B14.  Asta îmi oferă un tempo. Îmi dă înapoi libertatea pierdută la C13. Încă o victorie nemeritată.

SGF

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive