Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O partidă dureroasă

Nu, nu a fost dureroasă pentru mine, ci pentru adversarul meu , care s-a încăpățînat să se tîrîie juma de latură pe liniile unu și doi, și apoi să joace pînă la capăt, după ce a pierdut 20 de pietre, timp în care mi-a dat și un zid imens spre centru.

Surprinzător, adversarul a fost de putere comparabilă, 6k EGF, 5 pe OGS, 3 pe KGS, și 2 pe Fox.

Partida a început ca de obicei, fără dezvoltarea completă a laturii, cu o variantă a tsuke nobi, pe care nu o cunosc, și la care habar nu am cum să continui.

Se pare că la negru E18, cel mai indicat ar fi alb C17, dar eu am preferat să joc mai strîns, la D18, deși asta dă negrului niște tăieturi urîte.

 

Apoi s-a ajuns în poziția de mai jos. Ce crezi? era mai bine C14 în loc de B14? Eu nu cred. După C15, B15, B13, B14, C13 negrul nu are ce face decît să se prelingă pe zidul alb, după care e prins cu plasă la G13.

Dar aici este problema noastră. Ce muți cu albul după negru B14? Oare merge C12? La o scurtă analiză ulterioară se pare că merge. Sau poate C13? Dar eu am ales C14.   Negrul e forțat să iasă cu B13, evident eu tai la B15, și după A15, C15, A16 care crezi că e urmarea potrivită?

Evident mai întîi un sacrificiu la A14 pentru a mai elimina din locul de ochi, apoi A16 și albul face viață în colț în gote.  Dar e oare de preferat viața în Gote sau merge vînată gălușca neagră? Eu am încercat cu C12. Oare merge cu C11? Să nu uităm că acum este o cursă. Negrul trebuie lăsat cu puține libertăți, ca să nu poată captura grupul din colț, care nu are încă loc de ochi. Negrul a sărit iar pe linia doi, am împins iar, și încă un sacrificiu și s-a ajuns aici. D7 nu merge pentru negru. A sărit la C6. Acum oare merge Alb D7? Analizînd ulterior, cred că nu, negru B15 face loc de ochi și de fugă. Am ales C7.

Și acum a sărit la C3 crezînd că a scăpat în colț. În acest moment eram oricum fericit, chiar dacă negrul scăpa în colț, și eu  trăiam în gote sus, zidul alb din centru sigur îmi era suficient, deși avantajul era minor.

Dar săritura lui mi s-a părut prea lungă. Dacă se ducea la C4 sau B4, cu siguranță că mă opream și făceam viață sus.  Tu vezi vreo continuare după negru C3?

Evident C4, și B4 este forțat. Vezi continuarea?

Dacă ai spus B3, ai continuat ca mine. Probabil negrul poate scăpa cumva, deși nu prea văd cum. Poți considera asta ca fiind altă problemă.  Oricum, negrul a continuat cu A3, la care Alb B5, urmată de Alb C5 a încheiat lupta, și cu un avantaj de 50 de puncte, partida este ca și încheiată. Negrul a reușit să micșoreze diferența după vreo 30 de mutări, la vreo 20 de puncte, dar a ratat captura unui grup alb, deși era posibilă. Partida s-a încheiat după alte 200 de mutări cu o diferență de peste 70 de puncte.

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive