Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Mort sau viu?

În această partidă jucată în stilul meu clasic adversarul a sărit pe bucățica mea. și timp de 40 de mutări partida a fost perfect echilibrată.  Dar după ce am pus presiune pe grupul invadator, cu atari la N3, brusc am rămas în urmă cu zece puncte. Deci acel atac nu a fost bun.

Apoi a ieșit o fugăreală, timp în care am recuperat 5 puncte, le-am pierdut iar, după care negrul a pierdut tot avantajul cînd a mutat P9 în loc de O9 ca răspuns la alb O8. Dar aceste avantaje sînt doar speculații ale inteligenței artificiale. Ce a contat pentru mine a fost viața grupului invadator. Este un grup mare, dar care nu e tocmai solid. O singură greșeală și moare.  Pînă acum nu am îndrăznit să atac pentru că grupurile tăietoare erau vulnerabile.

Dar acum m-am simțit sigur pe zidul exterior așa că am lovit fatal. Așa am crezut eu. Am crezut în puterea unei mutări la K1.

De altfel asta a crezut și adversarul meu, care a cedat, deși acel grup mort nu face decît să echilibreze partida. jumătatea mea are un colț invadat, plus o latură redusă, pe cînd jumătatea lui este complet liberă de piese albe.

Deci întrebarea este. Chiar este mort grupul negru? Nu are nici o variantă în care poate trăi.

De fapt mutarea mea nici nu este considerată bună de AI, deci presupun că grupul negru poate trăi. AI sugerează că ar fi trebuit să mut la N10 în loc de K1.

Următoarea întrebare ar fi, Există altă mutare mai bună decît K1?

Dacă ai răspuns la întrebări, poți citi și răspunsul meu. K1 nu este bună. Crezusem că este dar nu luasem în considerare negru K2 care oferă viață grupului negru.

La a doua întrebare, răspunsul este J1. Se pare că J1 este răspunsul corect, pentru că analiza sugerează această mutare în loc de O9, cum am jucat eu. După J1, scorul estimat este de 2 puncte în favoarea albului, în loc de 6 în favoarea negrului după alb O9.

Da problema nu este tocmai o problemă de începători, dar cu siguranță este o problemă interesantă.

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive