Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O partidă perfectă. Ei, aproape perfectă

Graficul analizei partidei de pe OGS este un instrument excelent pentru a înțelege dinamica partidei analizate. Nu știu cît este de util acest grafic în procesul de îmbunătățire a jocului, dar cu siguranță este util pentru satisfacția personală. Mai ales cînd ai condus adversarul de la început pînă la sfîrșit.

Acest lucru s-a întîmplat și în partida de mai jos, jucată contra unui adversar cu vreo două trei ranguri mai puternic.

După cum vedem, partida a fost perfect echilibrată timp de 25 de mutări, după care am luat un mic avans păstrat pentru alte 25 de mutări. Adversarul a reușit să echilibreze pentru scurt timp, după care am recuperat și cîștigat prin abandon prematur.

Jucînd cu albul, nu am reușit dezvoltarea laturii, adversarul venind peste mine cu un tsuke nobi timpuriu. Eu l-am presat către latura de sus, dar el a decis să taie, în loc să își asigure latura.

Cu G14 negrul reușește să strice echilibrul perfect de pînă acum, luînd un avans de aproximativ un punct.

După atari la J15, atari cu care pregătesc următorul atac, încerc să fug cu cele trei piese cu atari la F15. Aici negrul greșește, preferînd un joc mai agresiv cu F13, ignorînd varianta mai bună, cea de a ceda cele trei piese negre, contra unei piese albe dar și o tărie decisivă pe latura de sus. Cu atari la F13 negrul pierde vreo 15 puncte. Evident, capturez,  dă atari iar, leg, se extinde cu cele trei piese apoi cu piesa solitară. iau eu păstrez presiunea pe grup, construind un pic de teritoriu, dar și pîndind grupul de sus.

După negru F12, Alb J14, ambele grupuri din centru sînt în siguranță, deci e vremea să mă arunc pe grupul de sus. Ceea ce și fac cu K17, trei mutări mai tîrziu.

El încearcă să iasă cu K18, dar cu J17, și L18 îl închid. Între timp cu G18 și H18 i-am stricat locul de ochi. D18 este lovitura de grație. Acum nu mai are loc de al doilea ochi.

Singura lui șansă era să îmi prindă L18, ceea ce a și încercat. Am extins la M18, el a extins la L16, moment în care am greșit răspunzînd cu  K15 în loc de J16, care i-ar fi luat o libertate vitală. Astfel partida a devenit doar aproape perfectă, nu absolut perfectă. Am halucinat, crezînd că am nevoie de libertăți spre centru. Și după ce negrul a capturat la H19, evident că am falsificat ochiul la K19. Dar se pare că această mutare este o greșeală, pentru că nu viața acestui grup este mai mare, ci viața grupului meu, și moyoul negrului care trebuie distrus. Se pare că N17 este o mutare mai mare cu 19 puncte decît K19. Asta din cauză că nu am ocupat acea libertate neagră la timp.

Cu P17 negrul îmi returnează cadoul oferit la K15. Negrul trebuia să dea hane și să îmi ocupe libertățile, cîștigînd astfel semeaiul.   Partida a mai continuat cu cîteva mutări inutile. Alb P18, negru Q18. Inutil pentru că nu am mai făcut nici o libertate, puteam ataca direct. Alb L19, negru P19, de asemeni inutilă, grupul alb e în siguranță. Mutarea putea fi mai utilă în altă parte, dacă mai era vreo speranță de recuperare.  Cu atari la H18 am redus drastic libertățile negre. Negrul este forțat să își ocupe singur o libertate la J19.  A captura la G18 este și mai rău. În acest moment am întinat partida cu altă mutare inutilă. E18 putea lipsi, puteam juca în altă parte, pentru că E19 este mult mai bună, amenințînd atari la F19, obligînd negrul să își ocupe singur libertăți. De altfel, se și vede pe grafic că cu E18 am pierdut 9 puncte. Negrul a răspuns dansului mutărilor inutile cu O9. Degeaba, grupul alb are suficiente libertăți. După E19, a cedat totuși. La prima mutare era atari.

Categories: Incepatori, Partide Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive