Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Mutarea ucigașă

Ca și în partida / problema de ieri, este vorba de o mutare pe care nu am văzut-o. Doar analiza oferită de robot mi-a dezvăluit existența acelei mutări. Și de asemeni este vorba de un adversar de putere egală, dar care m-a condus implacabil toată partida. Singura diferență este că această mutare este și mare, dar mai mult decît atît, ucide.

După a luptă în care nici eu nici adversarul meu nu a făcut prea mult teritoriu, pe motiv de komi, albul conduce lejer. Dar cu trei mutări mai devreme a greșit. Nu știu de ce, dar așa sugerează robotul. În loc de A5, ar fi trebuit să mute A7. Oricum, s-a ajuns în poziția de mai jos, și acum există o posibilitate imensă pe care nu am văzut-o. Am văzut că grupul din stînga e viu, dar am jucat acolo ca să mă aflu în treabă. Mutarea adevărată se află în altă parte. O poți vedea?

   Dacă te-ai uitat și nu ai văzut, îți spun eu. G2 este mutarea magică. G2 practic elimină spațiul de ochi. Singura mutare albă este F2. Negrul nu se poate conecta pe latură. Dar poate încerca, facilitînd D1, care ucide grupul din stînga.  Acum cred că înțeleg și de ce A7 era mutarea corectă în loc de A5. Cu A7 albul cred că poate face viață fără a oferi ajiul de la D1.

Poți verifica dacă am dreptate încercînd variante în SGF.

Categories: Probleme Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive