O pagină de istorie
De la o vreme mă bate gîndul să fac un fel de sondaj pentru a vedea care au fost cei mai activi promotori ai Goului în România. Idee simplă, fiecare jucător cu rating în EGD să răspundă la trei întrebări.
1- De la cine ai aflat de existența Goului?
2- Cu cine te-ai antrenat cel mai mult? (Alternativ, cine a fost profesorul care te-a ridicat în rang?)
3- Ai avut vreun adversar incomod? Un fel de nemesis, care deși nu cu mult mai tare, poate chiar mai puțin pregătit, dar care făcea ce făcea și te cotonogea pe nevăzute.
Ar fi și a patra întrebare. Ai fost și tu pentru cineva un astfel de nemesis?
După colectarea și procesarea răspunsurilor aflăm clar cine au fost cei mai prolifici promotori și cei mai buni antrenori.
Ca exemplu răspunsurile mele ar fi.
1- Gheorghe Păun prin rubrica de Go din Revista Rebus.
2- Nu am contorizat, și nu mai rețin exact cu cine am jucat cel mai mult, dar probabil că Zilișteanu Marian este cel cu care am jucat cel mai mult pînă m-am ridicat la 4k. Dintre toți colegii de club el era ca și mine, singur, fără responsabilități, deci cu mai mult timp de pierdut în fața gobanului.
3- În mod clar răspunsul este Albu Cătălin.
Și cu siguranță, cu stilul meu de joc bezmetic am derutat deseori jucători mai tari decît mine. Dar mai mult ocazional.
Pe lîngă această idee, mai am și o dorință mai veche de a face o prezentare mai completă a tuturor jucătorilor din club, fiecare cu povestea lui. Dar cumva, aceste proiecte nu se materializează. Ieri chiar am reușit să copiez lista jucătorilor din EGD, și am realizat că majoritatea jucătorilor sînt practic anonimi, pentru că nu mai avem o modalitate de contact. Deci contabilizarea promotorilor este destinată eșecului. Un eventual succes nu poate fi decît parțial. Și asta e demoralizant.
Dar iată că apar și vești bune. Cris Bratu tocmai a postat această întrebare.
Și cele două duzini de comentarii la postarea originală demonstrează că încă mai există entuziasm, și că vreo cîțiva veterani chiar se ocupă de colectarea paginilor de istorie.
Nu ne rămâne decît să le urăm succes și să îi ajutăm pe cît este posibil.
Aș mai adăuga ca fapt divers și acest articol despre istoria cuvintelor încrucișate în România. https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/romanii-si-cuvintele-incrucisate-de-la-pasiunea-1505685.html
Un articol cuprinzător și interesant, care ne deschide ochii despre un univers în care am orbitat și noi, dar mai pe la periferie. Dar povestea conține și cîteva adevăruri crude. Aceste fenomene sociale de masă deseori au în spate oameni cheie care plini de energie împing lucrurile mai departe. Și cînd aceștia obosesc, sau pleacă, se cam alege praful.
august 4, 2024 duminică at 4:00 pm