BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

The Warlords (2007)

Tau ming chong, dupa cum se numeste in original, are ca subiect razboiul si masinatiunile politice din China de acum citeva secole.

Filmul are un titlu tematic, pt ca, nu-i asa?, jucatorii de Go sint niste stapini ai razboiului. Dar efectiv Goul apare doar intr-o scena la mijlocul filmului. Personaje importante in film sint trei baro(sa)ni locali la care tot veneau eroii filmului sa se inchine sau sa ceara resurse. Apare si un moment in care doi dintre ei joaca o partida de Weichi (ca doar sint chinezi), si al treilea urmareste.

Goul e doar element de decor pentru ca discutia purtata de cei doi are ca subiect tot lupta reala, nu cea de pe goban. E drept, exista si o remarca despre unul dintre supusi care este categorisit ca resursa pe care o poti sacrifica, asa cum pe goban, se pare ca tocmai sacrificase o piesa.

Analizind detaliile specifice Goului,  se vede ca pozitia pe tabla este realista, ca piesele sint plate asa cum stim si noi ca sint piesele chinezesti.

In plus am constatat ca gobanul pare a fi de ceramica dupa sunetul pe care il face plasarea pieselor, dar se poate sa fie doar o parere. Alt mic detaliu este ca punctele de handicap nu sint marcate cu un punct ingrosat la intersectie, ci cu patru puncte in jurul intersectiei.

Ultimul detaliu ar fi modul in care jucatorii plaseaza pietrele. Nu o fac in modul “elegant” in care am fost invatati noi, tinind piatra intre index si mijlociu, ci banal cu trei degete.

Despre film probabil ar fi mult de discutat, dar dupa cum am stabilit, aici nu e locul de critici detaliate, ci doar o prezentare sumara. Deja stim ca actiunea se petrece acum citeva secole, mai precis cind inca se mai foloseau arcuri si sabii din plin, dar cind muschetele si tunurile dejau erau intrate in scena, si se intinde pe durata mai multor ani, poate un deceniu sau mai mult.

Eroii sint un general de armata ramas fara soldati in urma unei lupte in care a fost tradat si armata tocata, care in pribegia sa ulterioara, devine frate de singe cu seful unei bande de tilhari, si a acolitului acestuia, probabil chiar frate real. De remarcat cum era obiceiul de a te face frate de singe. Nu cum e pe la noi, ci simplu iesind din sat, gasind niste straini carora fara multe parlamentari le taie gitul, si gata sint frati de singe.

Cumva se poate compara povestea cu cei trei muschetari. Generalul nostru si cu fratele mic fiind oameni cu principii, si de onoare,  buni luptatori si care fara voia lor sint implicati in intrigi si comploturi.

Ciudat e ca desi actiunea se petrece de-a lungul anilor, mereu e frig cenusiu, si niciodata nu apare soarele pe acolo, nu vezi copaci sau lanuri, ci doar pietre ploaie ninsoare si foame.

Este un film greu de digerat, fiind un film de razboi, si care e filmat destul de realist. Dar e un film bine realizat, si probabil si apreciat de cei ce vor sa vada si altceva decit hollywood, sau sa isi faca o idee despre decorul estic. Atit cit este lasat sa se vada de viziunea regizorului.

Nota data de mine, 7, corespunde cu nota acordata pe IMDB.

Costel

One Response to “The Warlords (2007)”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments