Pentru arbitri
Aceste detalii sint cam in plus in acest moment cind sint publicate, fiind scrise de singurii arbitri din asociatie, dar vor fi utile speram mai tirziu cind vor aparea si alti arbitri.
Eseu despre arbitraj
de Iulian Toma
Pentru concursuri MacMahon, recomand 2 programe: MacMahon 2.50 (cea mai noua versiune a programului lui Cristoph Gerlach) si OpenGotha. Personal, cred ca (inca) de preferat ar fi MacMahon 2.50, care permite mai multe setari manuale (desi asta inseamna mai mult de munca pt arbitru). Principalul avantaj pentru OpenGotha este legat de faptul ca importa jucatorii direct din baza de date europeana care este actualizata automat (dar trebuie conexiune la internet, evident).
Un arbitru la un concurs de GO are ca principala atributie exact acest lucru: organizarea si urmarirea desfasurarii concursului. Deci:
- jucatorii se inscriu (de preferat) in avans (macar majoritatea) si se completeaza cu cei aparuti in ultima clipa. Sa se faca inscrierea pe loc nu este o modalitate practica, datorita duratei mari si a stress-ului inerent, mai ales la concursuri in care sunt multi copii…
- esential este ca prima runda sa inceapa cat mai aproape de ora propusa; de aceea, se inscriu jucatorii cat mai repede, se seteaza parametrii de concurs si se porneste concursul. Eventualele corecturi si completari se pot face ulterior, pana la runda urmatoare. Impactul unei eventuale erori de imperechere este cu atat mai mic, cu cat aceasta eroare este descoperita mai devreme in concurs.
- sistem de concurs: de preferat MacMahon (pentru elvetian se seteaza SMMS-ul tuturor la ZERO)
- indiferent de sistemul folosit, ESTE OBLIGATORIE SETAREA UNEI GRUPE DE TOP, IN CARE TOTI JUCATORII IMPLICATI SA AIBA SANSE TEORETIC EGALE DE A CASTIGA CONCURSUL. Marimea acestei grupe este de 8-12 jucatori pentru un concurs de 4-6 runde, dar poate fi si mai mare in cazul in care se organizeaza mai multe runde.
Observatie: Se face confuzie intre sistemul MacMahon si un concurs pe grupe, dupa principiul MacMahon; setarile pentru MacMahon presupun ca pentru fiecare diferenta de rang sa se dea 1 punct diferenta in MMS (MacMahon Score), cu exceptia grupei de TOP si a celei de BOTTOM. Se poate face si concurs pe grupe separate de 1-3 sau chiar mai multe puncte, cu setarea MANUALA a SMMS-urilor jucatorilor.
Sugestii pentru configurarea unui concurs
de Iulian Toma In continuarea articolului Eseu despre arbitraj, vreau astazi sa va prezint sugestiile mele pentru configurarea software-ului folosit pentru concursuri (setarile specifice sunt particularizate pentru folosirea MacMahon).- Handicap: de obicei NU se joaca partide cu handicap in concursurile serioase
- Numarul de runde: poate fi modificat si pe parcursul concursului
- TOP group si BOTTOM se seteaza din meniul Tourmanent -> Options
- MMS: recomand sa se rotunjeasca in minus (deci fara a mai avea jumatati de punct pentru partide nejucate)
- Other Options -> bifati optiunea de a avea marcate cu ‘!’ partidele castigate prin neprezentare
- Important: la Pairing -> Algoritm Options setati la ZERO optiunea AVOID STRENGHT DIFFERENCE; daca nu, veti avea surpriza de a avea practic 2 turnee paralele, cu jucatorii tari jucand intre ei si cei mai slabi tot asa, intre ei, cu consecinte devastatoare pentru clasamentul final
Alte sugestii:
- Salvati periodic tabelul de concurs; numele trebuie sa aiba maxim 8 caractere, format .TUR (ma refer aici la programul MacMahon) si ar fi de preferat sa salvati concursul pe desktop, pentru acces mai facil (poate fi mutat de acolo ulterior)
- Taste utile: F5 arata tabelul de concurs; F6 arata perechile cu rezultatele din partide in runda respectica
- Nu uitati sa bifati la Round -> Take current round into account optiunea respectiva, pentru a vedea clasamentul REAL
Acum, as mai vrea sa insist asupra catorva elemente de care m-am lovit eu si Viorel Arsinoaia incercand sa trimitem concursurile din Romania la EGD, pentru calculul rating-ului european.
- Numele jucatorilor sa fie scrise in mod CONSECVENT in formatul: NUME DE FAMILIE/PRENUME pt ca asa se introduc in baza de date si nu este deloc distractiv sa trebuiasca modificate.
- Atentie la jucatorii nou introdusi, sa aiba datele cat mai corecte si mai complete.
- Atentie la numele folosit la cei (majoritatea) cu nume multiple. Preferabil, macar la cei nou introdusi, sa fie scrise toate prenumele; in caz ca se insista ca la un jucator deja introdus sa apara toate prenumele, sa se specifice acest lucru (necesita mesaj special la Aldo Padavini, care gestioneaza baza). Deci, mai bine sa fie corect de la inceput…
- Conditiile de concurs: Data si locul turneului, Numele acestuia, timp de joc si Byo-yomi. Timpul minim limita pentru ca un concurs sa fie inclus in euro-rating este de 30 minute!
- Ar fi indicat ca partidele pierdute prin neprezentare sa apara marcate cu ‘!’, dar ATENTIE, la calcul se vor considera pierdute prin abandon, asa cum este de altfel si firesc. DECI, ARBITRUL TREBUIE SA DEA DOVADA DE DISCERNAMANT, ATUNCI CAND UN JUCATOR ANUNTA DIN TIMP CA LIPSESTE LA O RUNDA SA FIE SCOS DIN LISTA JUCATORILOR CARE JOACA IN RUNDA RESPECTIVA, NU SA FIE IMPERECHIAT AIUREA, PENTRU CA PIERDE PUNCTE DE RATING.
Regulament pandanet
reguli vechi http://www.eurogofed.org/gotour/rules.htm
reguli noi http://www.eurogofed.org/eurocup/rules.htm
October 1, 2010 Friday at 7:46 pm