BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Hane

Hane – O mutare de extindere în diagonală jucată în contact cu o piesă adversă. Cred că e termenul explicat în cele mai diverse moduri. Am mai dat traducerea unei definiţii completată cu explicaţii personale în nr15 al   revistei ProGo, unde am tradus minidicţionarul prezent în orice BGJ, şi o variantă în ProGo16, la sinonimul bane. Altă variantă: O mutare diagonală care se “îndoaie”, literal “sare” sau poate arcuieşte, în jurul unei piese adverse. Oricum, nu ştiu dacă un începător poate înţelege noţiunea fără a vedea poziţia pe tablă, aşa că diagrama e cea care contează.

Hane

Dacă cititorul vede definiţia fără diagramă, şi fără ajutorul altcuiva care cunoaşte termenul poate înţelege orice. De exemplu în diagrama de mai jos, piesa albă marcată se extinde în diagonală de la o piatră proprie şi este în contact cu o piatra adversă, deci se potriveşte definiţiei, dar nu este hane.

Ăsta nu este Hane

Ăsta nu este Hane

Un al doilea exemplu:

Hane, exemplul doi

Deci hane poate apărea şi cînd este vorba de două ziduri adverse.

Hane este un termen care poate apărea în combinaţie cu alte noţiuni, de exemplu Hane-dashi, Hane-kaeshi, Hane kiri, Hane-komi, Hane nobi, Hanetsugi, Hane-tsuki, Shita-hane, termeni care vor fi explicaţi în alte articole.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments