3 programe de Go
Între două întâlniri la şcoală este o perioadă de o săptămână, în care evident cei interesaţi pot juca între ei. Sau eventual pot juca online pe numeroasele servere de Go, parte din ele prezentate şi pe acest site.
Dar pentru că înscrierea pe respectivele servere poate fi dificilă şi pentru unii maturi mai puţin versaţi în ale Internetului, cei mici nu prea au dat buzna pe acolo.
Pentru a le mai da o opţiune, iată câteva programe de Go gratuite.
Primul este IGOWIN. Se instalează foarte uşor. După descărcare se rulează programul respectiv care va dezarhiva în C:Program Filesigowin, deci va trebui să deschideţi folderul respectiv şi să lansaţi Igowin.exe. Eventual vă faceţi un shortcut pe desktop.
Programul este pentru începători pentru că va porni să joace cu albul şi va oferi 5 pietre handicap negrului care este considerast 25 kyu. Tabla de joc este de 9X9. In funcţie de numărul de partide jucate rangul negrului va creşte, şi va scădea numărul de pietre handicap până se va ajunge la paritate. Dacă şi la paritate va pierde, cînd deja ai ajuns pe la 9 kyu va lua negrele, apoi va pune handicap pentru el însuşi. Are puţine careacteristici, doar un buton pentru pass, unul pentru partidă nouă, şi altele pentru salvare, ultimul fiind un buton pentru resetarea rangului la 25 k. Există şi un mic tutorial în Engleză.
Dar aşa simplu cum este, e o opţiune perfectă pentru începători. Cine avansează, poate trece la varianta avansată, care este Many Faces of Go, şi care nu mai este gratuit, dar are şi mult mai multe opţiuni.
Al doilea program este pentru cei ce nu au trecut încă de nivelul de Atari Go, şi chisar aşa se şi numeşte programul, Atari Go. Instalarea este aproximativ la fel de simplă, numai că arhiva nu este autoexecutabilă ci trebuie folosit un program de dezarhivare. În folderul creat veţi găsi programul care oferă destule opţiuni. De exemplu, oferă trei poziţii de start a partidei, poţi alege culoarea cu care să joci, şi alte cîteva. Din nefericire, am găsit doar versiunea în limba germană. Dar cele câteva butoane pot fi încerca pe rînd pentru a vedea ce fac.
Ultimul program prezentat aici este Smart Go 9X9. Program mai complex, dar care este interesant că atunci când este la mutare arată diverse variante pe care le ia în considerare, variante care pot deschide cumva ochii celor ce vor să avanseze în Go. Problema este că joacă destul de lent, deci e bun pentru cei ce au răbdare să gândească. Dar mult mai interesant este că are câteva unelte de analiză a poziţiei. Adică marchezi cu triunghiuri piesele pe care le ai în vedere, şi de la tools alegi analiza pe care o doreşti, tactici de scară, de captură, sau de viaţă şi moarte, şi computerul va arăta varianta.
October 16, 2012 Tuesday at 10:03 pm