BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Seriozitatea şi joaca.

Acest articol este inspirat de concursul de rating, şi este dedicat aceluiaşi concurs, cu scopul de a ajuta în ceea ce priveşte prezenţa în faţa tablei de joc.

O ştim cu toţii, Goul nu este indispensabil precum aerul şi apa, nici o necesitate precum casa şi îmbrăcămintea, ci mai degrabă o unealtă a civilizaţiei precum igiena şi gimnastica.  Drept e că deseori şi pe astea le cam pierdem în decor.  Nu ne obligă nimeni să facem gimnastică, sau să jucăm Go, şi dacă o facem, o facem din plăcere, sau respect faţă de propria persoană.  Dar pentru a juca Go e nevoie şi de partener, sau adversar  dacă se preferă această exprimare. Partener ce trebuie respectat în mod obligatoriu. Asta dacă ne considerăm persoane educate şi  civilizate. Dacă ignorăm acest aspect şi contează doar maimuţa din  noi, atunci respectul nu mai contează. Pentru o maimuţă contează doar propriile necesităţi, deşi probabil acolo între copaci, familiile de maimuţe per total acţionează deseori  instinctiv pentru interesul general, nu doar strict personal, egoist.

Dar care e subiectul?

Noi cei ce jucăm frecvent în  concursul de rating îl cunoaştem, este acelaşi ca şi la defunctul Jotsu, (ne)prezentarea partenerilor pentru a juca. Jotsu a fost ca şi acest concurs, o activitate benevolă. Cine vrea, se înscrie, cine nu, se uită la televizor, sau îşi văruieşte tavanul. Acum, o ştim cu toţii, trăim în vremuri aglomerate de activităţi. Timpul dispare ca apa în nisipul deşertului, şi deseori nu tot ce planificăm reuşim să îndeplinim. Uneori forţa majoră ne face să sărim peste micul dejun, sau chiar peste duşul de dimineaţă. Deseori lăsăm televizorul să vorbească singur, sau tavanul rămîne nevăruit. Dar cînd te înscrii intr-o activitate unde sînt implicaţi şi alţii, trebuie să avem un pic de grijă.  În rating  de exemplu, trebuie să avem grijă să verificăm  parizarea, şi să solicităm partenerului o întîlnire. Dacă partenerul solicită primul, a răspunde la mesaj este chiar imperativ. Şi a te prezenta la partidă la ora stabilită este fundamental.

Da, o ştim, creierul nu mai e ceea ce era acu ceva decenii, dar dacă uiţi, setează-ţi calendarul şi alarmele la ceas.

Da, o ştim, am zis şi mai devreme, se întîmplă urgenţe, dar dacă se întîmplă, sună-l pe cel ce te aşteaptă şi anunţă-l că nu poţi să mai apari. Nu îl trata ca pe televizor. Şi dacă ştii că îţi este greu să incluzi în agendă o oră şi ceva săptămînal pentru concurs, nu te mai înscrie.

Da o ştim, cu toată străduinţa, uneori nu ne iese, de aceea se mai acceptă şi restanţe.

Eu personal nu mai am respect pentru mine, sînt sedentar şi blazat. Dacă mă îngraş asta e, dacă mă senilizez cu un an mai devreme, asta e. Accept să mai joc în rating din respect pentru ceilalţi, pentru a avea ei cu cine juca. Ajut un pic şi la organizare. Sînt secretar, nu organizator sau arbitru. Cu două etape în urmă datorită numărului prea mare de restanţe, şi neprezentări am sugerat să se impună regula de a se penaliza cu avertisment prima lipsă de la întîlnire, şi următoarele din luna respectivă cu partidă pierdută. Întîmplarea a făcut să fiu nevoit să îmi dau chiar mie avertismentul. Noua regulă şi apelul făcut, au dus la un procentaj mai mare de partide jucate. Luna următoare s-a revenit la “normal”. Ba mai mult unul dintre jucători a fost tratat cu insuficient respect, şi pe bună dreptate nu agreat aspectul, fiind atras de ideea de a evita situaţii asemănătoare, cu alte cuvinte de a se retrage din concurs.

Sintetizînd cele spuse mai sus, ar trebui să decidem dacă vrem să jucăm sau nu, şi dacă decidem că da, atunci să jucăm. Probabil ar trebui să impunem o regulă nouă. Şi anume pierderea partidei dacă nu se răspunde la emailul de solicitare, şi nici la reamintire. Şi pentru a nu fi o regulă drastică, pentru cazuri de forţă majoră, să se accepte o restanţă pe lună. Cu alte cuvinte, dacă nu ai jucat prima partidă, trece ca restanţă. La a doua nejucată şi următoarele, deja ai pierdut. Sau poate ar trebui adoptată o regulă pe bani.  Înscrierea în concurs se face cu un depozit, şi fiecare partidă nejucată se penalizează cu zece lei. La terminarea depozitului se iese oficial din concurs.

Comentariile sînt binevenite şi chiar aşteptate

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments