BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O privire în culise, sau Poveste şuie.

Este al doilea articol consecutiv care nu are legătură cu Goul, dar tocmai am dat peste  o chestie ciudată şi amuzantă, şi nu mă pot opri în a o arăta şi vouă.

Probabil este şi o bună poveste pentru cei ce au mereu de criticat cîte ceva despre orice, dar nu cunosc şi bucătăria internă a obiectului criticat, ci doar aspectul final şi exterior.

Pentru cei ce nu cunosc acest mic detaliu, pot dezvălui că acum paginile vizibile nu se mai scriu în editoare dedicate, ci softurile folosite lucrează direct în browser, partea vizibilă utilizatorului fiind numită front-end, partea din faţă,  scena, iar cea în care se lucrează se numeşte back-end, culisele. Şi este normal să fie diferite, pentru că în front-end nu ai nevoie de toate butoanele pentru setări şi alte unelte de lucru, şi în back-end nu ai nevoie de meniuri widgeturi şi tot ce mai e acolo.

Problema e că nu întotdeauna aceste scule funcţionează cum am dori. De exemplu acum doream să folosesc un plugin pentru vizualizarea de fişiere SGF. EidoGo este cel folosit în trecut, dar care nu a mai fost actualizat de ceva ani, şi din cauza actualizării multitudinilor de componente comune necesare unui soft, EidoGo  a devenit incompatibil. Asta se traduce ca funcţionare defectuoasă. Iată cum arată acum o partidă SGF cu EidoGo în actualul WordPress.

Nu ştiu de ce, piesele nu apar centrate pe intersecţii. Şi pentru că nu cunosc php, css şi alte alea decît orientativ, nu am ce face altceva decît să bîjbîi, să mă mai documentez, şi pînă îi dau de cap mai încerc cîrpeli băbeşti. Ce am zis eu. După cum e aparent, tabla e mai mare decît spaţiul în care softul plasează piesele, aşa că  voi micşora imaginea tablei, şi piesele se vor alinia corect. Dar na că nu merge, se pare că softul întinde imaginea cît este necesar, deci redimensionarea e ineficientă. Nu îmi rămîne decît să încep să sap în fişiere ca să depistez care comenzi se ocupă de dimensionare. Beleaua e că sînt o mulţime de fişiere care pentru mine, necunoscătorul, fac acelaşi lucru. Sau poate nu doar pentru mine, ci chiar fac acelaşi lucru.

Dar nu asta e subiectul acestui articol, ci altul. Testînd diversele dimensiuni ale tablei, evident trebuia să trec din back-end, în front-end, la editorul grafic, programul ftp, şi tot aşa. La un moment dat, mai încerc şi alt browser pentru a vedea dacă nu e vinovat browserul. Tot ce ţine de asociaţie lucrez în Chrome, ca să nu încurc cu alte conturi şi bloguri. Testînd în Firefox, se vedea tot decalat. Pînă la urmă nu ştiu de ce, apare altă problemă, se vede doar un sfert de tablă. Pînă aici chestii normale. Aşa se întîmplă mereu.

Dar la un moment dat observ că în Firefox, mottoul sitului apare şui.

Verific iar in Chrome, se vede drept. Reîncarc, la fel. Golesc cache, la fel. Verific  în CometBird, se vede şui. Măi să fie, de ce arată doar Chrome drept? Verific în Safari, se vede drept. 2 la 2. Na că acum nu mai am de a face doar cu un Cănuţă om sucit, am două tabere.    Pe care să cred? Urmează o serie în care se vede drept. Deepnet şi QTWeb, dar Orca se decide să voteze pentru şui. Mă uit să aleg următorul browser, cu speranţa secretă de a îl alege pe unu care arată şui pentru a echilibra scorul, dar RockMelt arată drept. 5 la 3 pentru drept. Mă opresc aici, povestea poate deveni plictisitoare pentru cititor. Şi în plus m-a luat foamea. Deznodămîntul, şi sper dezlegarea misterului, sper, va fi dezvăluit în comentariu dacă va fi cineva interesat de rezultat.

Între timp am observat că EidoGo afişează corect pietrele în toate browserele Chrome fiind singurul problematic. Afişarea incompletă a tablei a rămas totuşi nerezolvată.

Categories: Diverse, Povesti Tags: ,

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments