Andromeda la final. Totalled recall.
Andromeda: Sezon 5, Episod 17
La un moment dat părea că realizatorii acestui serial chiar vor spune ceva mai concret despre Go, dar după episodul zece din seria trei a mai fost o singură menţiune a unui personaj, care afirma cu tărie despre abilităţile sale în materie de Go, dar menţiunea e total minoră.
Abia acum, cu doar cîteva episoade înainte de final, gobanul devine iar decor. Spun că decor, pentru că în afara imaginilor obişnuitului goban “tridimensional”, pe care Elisyan mai mută ocazional cîte o piatră, ca şi pînă acum, nu se spune nimic despre Go.
In acest episod, Elisyan este un fel de zeu ( na că Goul aici este un joc al zeilor :)), de fapt nu chiar zeu, ci spre deosebire de oameni care sînt “o specie de mulţi indivizi în puţine lumi/universuri”, Elisyan este o specie de un individ care există simultan în toate universurile. Motiv pentru care vorbeste despre el la persoana a doua, noi sîntem. Între noi fie vorba, este o chestie inconsistentă, pt că chiar dacă are abilitatea de a fi în mai multe locuri, totuşi este unul 🙂
Ei bine, deşi el este ubicuu, şi există în multe locuri, are şi un loc al lui personal de unde detectează el că ceva nu e în regulă, şi acţionează alambicat pentru a îl salva pe Dylan. Dar să nu intrăm în detaliile scenariului, pentru că Andromeda este un film pentru copii mult sub nivelul lui Star Trek, sau Star Gate deşi pe undeva parcă sînt trase la indigo. În acest sediu a lui Elisyan, un loc alb, puternic luminat o pată de culoare este gobanul cu trei platane albastru transparente pe care el îl admiră atotcunoscător, şi admirativ
dar pe care mută aiurea de vreo două ori cîte o piesă. Prima dată de la o intersecţie la una adiacentă.
A doua oară de pe un platan pe altul.
Deşi gobanul este prezent în multe secvenţe, dintre care una îl include şi pe dylan,
doar o secvenţă prezintă un prim plan al formaţiilor de pietre,
dar care ca şi pînă acum, nu dovedesc altceva decît că realizatorii nu au decît o idee vagă despre cum se joacă Goul, sau poate doar că nu le-a păsat de ceea ce este, şi au vrut să inventeze ei un urmaş sofisticat al Goului, urmaş total neinspirat după părerea mea.
O ultimă remarcă este aceea că de data aceasta bolul nici nu mai este prezent pe masă, toate piesele fiind deja plasate, jucătorul doar mutînd cîte o piesă ca la ţintar.
January 31, 2013 Thursday at 10:41 pm