Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Final de drum la şcoala 22, concluzii.

Final de drum pentru mine ca instructor, pentru că activitatea sper că va continua şi fără prezenţa mea, elevii avînd deja noţiunile de bază însuşite. Şlefuirea cunoştinţelor este specialitatea lui Alex, el fiind înclinat în a prezenta josekiuri şi tesuji chiar înainte de faza cu gărduleţele.

Îmi propusesem să pot fi prezent pînă la sfîrşitul anului, dar din motive personale trebuie să mă retrag cu o lună mai devreme.

După aceşti doi ani pot trage şi cîteva concluzii.

Prima e că ideea că pentru a juca Go ai nevoie doar de minute pentru a înţelege regulile, după care poţi juca, e un mit. După doi ani, nu pot spune că am lăsat în urmă măcar un jucător care să poată duce pînă la capăt o partidă fără să lase teritorii deschise, sau să pună pietre în propriul teritoriu.

A doua este că pentru copii, mai ales pentru cei mici este mai eficientă predarea forţată de tip pedagogic, după manual. A merge după ideea că a învăţa după cît îi place probabil merge foarte rar la cei foarte prinşi de joc. Am mers pe ideea de a prezenta cîteva minute o noţiune nouă, după care să joace, să fie mai mult club decît oră de tip şcolar, dar chestia asta nu a fost eficientă. La clasa lui Alex, unde toată ora se făcea la tabla de demonstraţie cu participarea elevilor, atenţia acestora a putut fi menţinută pe tot parcursul orei.

A treia este mai mult o constatare. Părinţii nu au arătat nici pe departe un nivel de interes care să dea speranţe că Goul va prinde. Am vorbit cu cîţiva dintre ei, am rugat copii să le ceară ajutorul pentru a putea juca şi rezolva probleme, dar prezenţa lor online a fost nulă. De asemeni speram ca măcar un profesor să  înveţe regulile şi ce mai e necesar pentru a îi ghida şi superviza pe copii interesaţi. Dar interesul a fost doar ocazional la nivel declarativ, vai, extraordinar, şi atît.

Surprinzător, în pofida nemulţumirii mele în ceea ce priveşte nivelul de joc la care am reuşit să îi aduc, la concursul pe echipe de săptămîna trecută, au reuşit să se claseze pe locul trei din nouă echipe.

În continuare, cei interesaţi pot apela la serviciile gratuite ale lui Alex, atît timp cît va mai rezista şi el, sau a celor plătite ale lui Codrin Vasiloancă, care este cea mai potrivită opţiune.  Eventual şi eu pot fi convins să particip la întîlniri în parc, dacă vreun părinte este interesat să îşi ajute copilul să mai avanseze ca nivel de joc. Vremea se va încălzi curînd şi voi anunţa aici cînd noi cei bătrîni ne vom mai întîlni ocazional, ocazii de care pot profita şi proaspeţii absolvenţi ai cursului de Go.

De asemeni, în iunie va fi MPRB, la care sper că vor fi şi ei prezenţi.

Costel

4 Responses to “Final de drum la şcoala 22, concluzii.”

  • alex spune:

    Chiar nu ai observat ca “cei mari” de care te ocupi tu au avut 3 victorii din 5 partide in concurs ?

    Eu i-am luat pe cei mici deoparte si am incercat sa-ti creez tie conditii mai bune pentru cei cativa elevi care au ales sa continue. In disperare de cauza am apelat la manualul lui Mirel pentru ca aveam senzatia ca vorbesc o limba pe care copiii nu o inteleg.

    Tu n-ai vazut imaginile, dar cativa din juniorii “mei” de la I E au castigat cate un joc la “gardulete”, chestie pe care tu abia ce o explicasesi cat au stat in concurs ?

    Of, ce rau imi pare !! Tocmai acum cand incepusera sa se miste lucrurile. Cand puteam sa facem si sambata…

  • Eduard spune:

    Salut,
    M-ati facut curios, ce e varianta asta de “gardulete” de care vorbiti ?
    Si apropo, carte lui Mirel mai e la vinzare ?
    Cit de mari erau copiii cu care ati lucrat, ce clase ?
    Apropo de probleme, ati incercat sa faceti un fel de concursuri, ori pe echipe in timpul clasei, ori acasa, pe hirtie data problema si de adus raspunsul data viitoare ?
    Mi-aduc aminte ca dl.Paun facuse treaba asta, dupa primele articole in care prezentase Go-ul, destul de repede a publicat o problema si concurs pentru cine trimite solutia 🙂
    Ma gindesc ca poate fi o idee, cidt sunt mici, devin mai interesati daca seamana mai mult a joaca 🙂 dar poate deja ati facut treaba asta…

  • admin spune:

    cartea lui mirel nu am idee.
    copiii sint de clasele unu doi.
    concursuri si probleme au fost de tot felul.
    pentru acasa am incercat varianta online dupa cum am spus in articol.
    le-am facut conturi pe kgs si goproblems, dar fara ajutorul parintilor…
    despre gardulete am scris in http://brailago.ro/nou/?p=4193 si in http://brailago.ro/nou/?p=4262

  • Eduard spune:

    ok, mersi de link-uri, am gasit acolo mai mult despre istoricul la ce ati facut la scoala.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive