Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cum e să fii bătut la maşină

Acest articol a venit ca idee acum doi ani cînd prezentam  un articol copios publicat de Wired despre evoluția programelor de Go, articol în care este descrisă și reacția lui Yoda în timp ce era ținut cu nasul în țărînă de un pumn de tranzistori.

Bătutul la mașină este totuși o idee mai veche. Un cioban venit la oraș cu treburi la poliție este trimis de la registratură la dactilografie să i se bată cererea la mașina de scris. Pierdut pe coridoare, omul nu are cui cere ajutor decît unuia care stătea rezemat de perete gemînd și ținîndu-se de șale.

-Tinere ești amabil să îmi spui unde este mașina de bătut?

-N-am idee tataie, pe mine m-au bătut manual.

Și în materie de Go bătutul se făcea manual pînă acum cîțiva ani cînd noi ăștia mai mici am început să fim bătuți de tinichea.

Profesioniștii au început să simtă gustul metalic doar acum vreo doi ani. În articolul pomenit este descris acest lucru. E drept, nu este o bătaie reală din moment ce s-a jucat cu patru handicap.

Partida a avut loc în Densei-sen  ediția 2014. Anul precedent profesionistul fusese Ishida “Computerul” Yoshio, supranumit așa datorită extraordinării sale abilități de a număra în yose. Anul acela, profesionistul a fost Norimoto Yoda, cunoscut pentru conducerea echipei japoneze  într-o istorică victorie împotriva Coreii în Cupa Nongshim  ediția 2006, și pentru că sfărîmă pietrele de Go cînd le plasează cu duritate pe goban. După ceremonia inițială, Coulom și Yoda intră în camera de joc, se înclină, și își ocupă locurile. În stilul său caracteristic Yoda a venit îmbrăcat cu un kimono de culoarea măslinei. În mîna stîngă are un evantai. Coulom, în stilul său tipica, poartă un pulover cu guler înalt. Pe gobanul dintre ei stau două boluri pline cu pietre, negru pentru Coulom, alb pentru Yoda.
De data aceasta nu este  nigiri. Crazy Stone primește un handicap masiv, pornind cu patru piese avantaj. Yoda nu are de ales decît să adopte un stil de joc agresiv, invadînd teritoriul lui Crazy Stone, cu speranța că va neutraliza dezavantajul său inițial. Dar Crazy Stone răspunde cu pricepere la fiecare amenințare, iar fața pătrățoasă a lui Yoda începe să se încrunte. Evantaiul se deschide cu o plesnitură, se închide și se deschide iar.

În sala de presă, nu se aude comentariul din auditoriu. Dar Muramatsu Murakasu, un organizator principal al evenimentului, joacă jocul pe cont propriul goban cu O Meien. Cei doi prezic unde Yoda si Crazy Stone vor muta, iar pe măsură ce jocul progresează, ambii sînt de acord că Crazy Stone face o treabă excelentă, și menține avansul.

Între timp, Coulom se uita la goban, la laptopul său, la echipa de arbitri, oriunde, dar nu la Yoda care este din ce în ce mai frustrat. După ce Coulom pune o piatră anume, ochii lui Yoda se îngustează perceptibil. Mormăie și își face furios vînt cu evantaiul. „A fost o mutare excelentă”, spune O Meien. „Yoda-san trebuie să fie supărat.”

Crazy Stone continuă să joace un Go genial, și toate incursiunile lui Yoda se dovedesc inutile. Doar la final Crazy Stone își dă arama pe față. Cu un avans de unsprezece puncte, orice om decent în poziția lui Crazy Stone ar fi jucat cîteva mutări evidente și apoi  cu pass ar fi permis lui Yoda să cedeze. Dar, algoritmul lui Crazy Stone este structurat astfel încît este importantă doar victoria, nu diferența de puncte. Coulom tresare cînd Crazy Stone face o mutare inutilă în propriul său teritoriu, și apoi alta.

Partida se tîrîie, Crazy Stone irosind punct după punct, pînă cînd acesta decide în cele din urmă să zică pass, și e declarat cîștigător.
Coulom părăsește camera de joc cît mai repede, lăsînd în urmă un  Yoda care scotea fum.

Acesta a fost doar începutul. Cu toții știm urmarea. Fan Hui bătut în spatele ușilor închise a scăpat mai ușor, dar reacțiile lui Lee Sedol au rămas în istorie, în special la mutarea 102 din partida a doua cînd practic i-a căzut falca.

Seria se încheie cu tweetul lui  Ali Jabarin care redă reacția lui Ke Jie la seria de victorii obținte de AlphaGo incognito pe Tygem.

Categories: Computer Go Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive