BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Goul şi sistemele pro

Anul acesta Goul profesionist este mai prezent în atenţia noastră prin două evenimente majore, primul fiind celebrul Jubango, a doilea proaspătul sistem european de Go profesionist, care iată că apare la doi ani după ce americanii au spart monopolul asiatic.

În Go a fi profesionist este un pic diferit de termenul profesionist pe care îl cunoaştem, şi anume de a îţi cîştiga existenţa dintr-un anumit domeniu. În Go trebuie să ai o diplomă acordată de o organizaţie profesionistă de Go.

Pornind de la o pagină dedicată sistemelor de Go profesioniste, pagină creată cu ocazia lansării proaspătului sistem european, mai aflăm şi chestii mai puţin cunoscute, cum ar fi că pe lîngă celebrelele sisteme japonez chinez şi corean, mai există şi sistemul taivanez.

În materie de asociaţii de go profesioniste aflăm că la japonezi în afară de Nihon Ki-in şi Kansai Ki-in mai există şi alte asociaţii, dar care sînt în majoritate de interes istoric.

Alte noutăţi ar fi că în vest actualele asociaţii au fost precedate de alte tentative, cum ar fi American Professional Go Association şi EuroGoPro Initiative  ambele defuncte.

Mult mai multe detalii pot fi  găsite în articolul din wikipedia, sau în alt articol din SL, care este mai bine documentat, şi care conţine şi cîteva liste de personalităţi notabile din trecut, sau din prezent, activi sau inactivi.

Să amintim şi numărul de profesionişti,

Japonia 456, dintre care 107 de nivel 9 dan.

Coreea 291, dintre care 64 de nivel 9 dan.

China 400, care cred că e ceva aproximativ.

Taivanul nu apare cu nici o cifră.

USA 3

(2012 detalii) Andy Liu & Gangsheng Shi
(2013 detalii) Calvin Sun

 

Europa 2.  Pavol Lisy şi Ali Jabarin.

Ar mai fi multe detalii interesante, precum sursele de venit ale acestor organizaţii, concursurile majore, regulamentele de acordare a diplomelor şi multe altele.

De exemplu în Coreea pînă în 2012 erau doar 4 turnee anual, la fiecare din ele, 1  fiind feminin, două persoane deveneau pro. Dar pentru că rezultatele lor la nivel internaţional erau nesatisfăcătoare din  2012, sistemul s-a schimbat radical. De exemplu la turneul principal din 2 numărul celor calificaţi a devenit 7. De asemeni există şi un sistem de puncte, unde amatorii pot deveni profesionişti dacă acumulează un anumit număr de puncte în turneele pro deschise.

Categories: Pro Tags:

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments