Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Operație fără anestezie

Guan Yu (sau Guan Yunchang) a fost rănit într-o luptă cu o săgeată otrăvită. Rana produsă, ca și efectul otrăvii i-au afectat grav mîna dreaptă, imobilizînd-o. I s-a sugerat retragerea trupelor, dar gîndindu-se la efectul descurajator pe care aceasta l-ar fi avut asupra soldaților săi, Guan Yu a refuzat.

Întîmplarea a făcut ca tocmai în acel moment să treacă prin tabăra de război un medic faimos, Hua Tuo, care s-a oferit imediat să verifice rana lui Guan Yu. Acesta se afla în toiul unei partide de Go (Weiqi în chineză), așa încît, fără a se deranja de la tablă, își descoperi brațul oferindu-l spre examinare.
Medicul Hua decise că este necesară o operație, dar Guan a refuzat sa fie anesteziat, gîndindu-se că inamicul ar putea ataca în orice moment.

Pregătind cele necesare operației, Hua sugeră ca mîna lui Guan sa fie legată de un stîlp (pentru cazul în care, din cauza durerilor, ar putea-o mișca), iar ochii acoperiți. Guan răspunse însă rîzînd :
-” Nu este nevoie de așa ceva, pentru o procedură atît de simplă”.
Ceru apoi o cană de vin și își întinse brațul spre doctor.

Cu ajutorul unui bisturiu, Hua deschise rana și începu să o curețe.
Otrava se întinsese mult, afectînd chiar și osul, care a trebuit să fie ras. Toți cei din jur erau îngroziți văzînd sîngele infectat, și auzind scrîșnetele cuțitului pe os, mai puțin Guan care discuta, bea și juca Go.

După ce Hua a terminat și i-a închis operația, Guan îi spuse :
-” Brațul meu este ca și nou; nu mă doare deloc. Ești cel mai grozav dintre toți medicii.”…
Iar Hua răspunse :
-” Nu am mai văzut niciodată pe cineva atît de curajos. Ești cel mai grozav dintre eroi!”

Povestea (inclusiv imaginea) este preluată şi adaptată din arhiva de poveşti a lui Radu Baciu.  Ea apare și în colecția de povești de pe yutopian.  Guan Yu Played Weiqi During Surgery

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive