JIGO-uri indoielnice
traducere dupa Nakayama Noriyuki
jigo: egalitate; partida jucata fara komi, terminata la egalitate de puncte intre alb si negru
In 1935, ziarul “Tokyo Nichinichi” (predecesorul ziarului “Mainichi“) a sponsorizat un concurs eliminatoriu in care urmau sa joace profesionistii tineri de nivel mediu. Pe atunci sistemul de komi cu jumatate de punct inca nu fusese adoptat, asa incit se intimpla adesea ca partidele sa se termine la egalitate (jigo). Intr-un concurs “eliminatoriu“, astfel de partide trebuiau rejucate si in majoritatea cazurilor jucatorii primeau si pentru aceste “rejucari” indemnizatia la care aveau dreptul pentru oricare dintre celelalte partide. Acest lucru era considerat cit se poate de firesc, partida de Go fiind o opera de arta pentru realizarea careia jucatorii erau nevoiti sa depuna un efort deosebit.
Doi dintre jucatori – T, ?dan si I, ?dan – au convenit ca ar putea profita cu mult mai mult de pe urma sistemului daca, atunci cind vor juca impreuna … vor “aranja” in asa fel incit sa prelungeasca numarul partidelor. Dupa primele lor doua jigo-uri succesive, lumea a inceput insa – bineinteles – sa devina suspicioasa. Compania care sponsoriza concursul, simtindu-se pacalita in a plati aiurea taxele de partida, a depus un protest energic la Nihon Ki-in.
Nihon Ki-in i-a admonestat extrem de sever pe cei doi jucatori, care au fost nevoiti sa-si ceara iertare si sa promita ca vor juca urmatoarea partida in modul cel mai serios.
In cea de a treia partida ambii jucatori s-au straduit sa dea tot ceea ce aveau mai bun dar, ca o ironie a soartei, dupa mai multe ore de lupta crincena … rezultatul a fost … un alt jigo.
Furiosi, reprezentantii ziarului “Tokyo Nichinichi” au protestat din nou la Nihon Ki-in, cerind solutionarea situatiei. De asta data insa – partida nefiind “aranjata” – nimeni nu le putea reprosa nimic jucatorilor. Dupa indelungi dezbateri, autoritatile Nihon Ki-in-ului au decis ca din acel moment, partidele din concursurile in sistem eliminatoriu organizate de catre trusturile de presa se vor juca cu regula “jumatatii de punct – komi“.
Aceasta este originea actualului sistem de komi – cu jumatate de punct in favoarea albului – cel care l-a propus fiind Murashima Yoshinori (atunci, 5 dan), cunoscut ca unul dintre “creierele” Nihon Ki-in-ului.
Cine ar putea fi jucatorii “T” si “I” ? … Nu-i prea greu de ghicit, avind in vedere numarul redus – din acea vreme – al profesionistilor. Existau numai doi jucatori cu initiala T: Takagawa Shukaku si Takahashi Shigeyuki. “I” pare sa fi fost Inoue Ichiro. Nu pot sa cred ca marele Takagawa s-ar putea face vinovat de a-si fi insusit nemeritat platile partidelor, deci trebuie sa fi fost vorba despre Takahashi care, impreuna cu Inoue … aveau o reputatie destul de proasta in acea perioada. Probabil ca cei doi se rasucesc in morminte acum, la dezvaluirea inselatoriei lor, dar cred ca “legea dosarelor secrete” nu se mai aplica.
Poveste preluată din colecția de povești culese de Radu Baciu.
October 1, 2022 Saturday at 8:22 am