Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Iluminare


 

O poveste din colectia „Fa-yuan chu-lin” (compilatie realizata in China, in anul 668), care relateaza o intimplare din timpul vizitei lui Bodhidharma – patriarh al sectei budiste Zen – in India.

Intr-una dintre minastirile vizitate, Bodhidharma a observat doi calugari care nu faceau nimic altceva, de mai multi ani de zile, decit sa joace Go – spre nemultumirea unora dintre colegii lor.

Urmarindu-i cum joaca, patriarhul a observat ca acestia, pe rind, dispareau si apareau din nou – semn, pentru Bodhidharma, ca cei doi atinsesera gradul suprem de iluminare. La sfirsitul uneia dintre partide, calugarii si-au explicat devotamentul lor exclusiv pentru Go:

„- Consideram ca de cite ori cistiga negrul, pasiunile se revarsa in intreg trupul iar atunci cind albul iese invingator, bodhi (intelegerea) pune stapinire pe inimile noastre – albul intelegerii domolind negrul pasiunii. Profitam de aceste momente pentru a contempla efemeritatea …

Explicatia calugarilor capata un sens (inca) si mai profund daca este corelata cu spusele lui Dogen (maestru Zen din sec. 13):

„- Ce este o partida de Go ? Cine sint cei doi jucatori ? Daca spui ca tu si cu mine jucam Go, atunci ai un handicap de opt pietre – si ai inteles foarte putin. Atunci cind raspunzi, ar trebui sa spui asa:
Joci Go cu tine insuti; cei doi adversari devin unul singur.”

*
 

Aceste citate demonstreaza de ce, in vechime, Go-ul era considerat ca demn de studiu – de catre calugari si razboinici, in aceasi masura. Jucatorii nu sint atit adversari – cit parteneri … jucind de aceasi parte, eliberati de ego. Ei privesc rezultatul fiecarei partide asa cum (mai de graba) un cuplu de doctori, in sala de operatie, urmareste rezultatul unei operatii complicate.

* * *


 

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive