Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Gobanul lui TadanobuGoban: tablă de Go, avînd forma unei măsuțe joase, realizată din lemn masiv.

Sato Tadanobu este probabil unul dintre cei mai populari eroi din istoria medievală a Japoniei, curajul dovedit de acesta în apărarea stăpînului său (Yoshitsune) fiind oglindit în mai multe balade eroice. Povestea este plasată în sec.17 sau la începutul sec.18, iar una dintre scene – în mod special – a făcut o impresie atît de deosebită încît a devenit motiv de inspirație pentru numeroși artiști plastici, de-a lungul timpului.
Scena îl reprezintă pe Tadanobu, surprins în casa amantei sale, făcînd față dușmanilor care-l asaltează … cu ajutorul unui goban. Este unul dintre cele mai răspîndite motive ale reprezentărilor grafice care au ca tema jocul de Go.

Sato Shirobyoe-no-jo Tadanobu s-a născut în 1161, într-o familie de samurai de rang foarte înalt. Devenit omul de încredere al lui Yoshitsune (fratele mai mic – vitreg – al lui Minamoto no Yoritomo, șeful clanului), evoluția lui Tadanobu s-a desfășurat in directa legătură cu soarta aventuroasă a stăpînului său.

Numeroasele sale victorii militare, ii aduseseră lui Yoshitsune favorurile Curții Imperiale din Kyoto și stima lui Yoritomo – pe care-l ajutase astfel să cîștige controlul întregii țări. După o vreme însă, împăratul a început să-l bănuiască pe Yoshitsune că ar urmări într-ascuns detronarea sa astfel că, în iarna lui 1185, Yoritomo a trimis o trupă de călugări războinici cu sarcina de a i-l aduce pe Yoshitsune – viu sau mort – din castelul Horikawa, in Kyoto (unde acesta locuia împreună cu amanta sa Shizuka și cîțiva oameni de încredere).
Atacul călugărilor s-a petrecut într-o noapte dar frumoasa dansatoare Shizuka a reușit să dea alarma în ultimul moment. Soldații lui Yoshitsune au fost totuși luați prin surprindere și probabil că atacul ar fi reușit, dacă Sato, dînd dovada unui curaj ieșit din comun, nu ar fi reușit să-i rețină pe dușmani un timp suficient de lung pentru ca ceilalți să se dezmeticească și să pună mîna pe arme. Legenda spune că, surprins și el de atacatori, Sato a folosit – pentru a le rezista acestora – cea mai la îndemînă arma pe care o găsise in primul moment: un goban.

Restul poveștii descrie peregrinările lui Yoritomo care, dîndu-și seama de pericolul în care se afla, a pornit împreună cu întreaga suită in căutarea unui adăpost mai sigur, prin alte parți ale țării. După multe preumblări, scoși în afara legii și deveniți subiectul celei mai intense vînători de oameni din istoria Japoniei, Yoritomo și însoțitorii săi au fost nevoiți sa recurgă la un șiretlic: Tadanobu, îmbrăcat cu armura stăpînului, purtînd sabia favorită a acestuia și înconjurat de o parte dintre războinicii cei mai loiali, s-a dat drept Yoritomo însuși – pornind într-o altă direcție și oferindu-se drept momeală celor care-i urmăreau.
După nenumărate peripeții, hărțuit încontinuu de trupele împăratului, cu însoțitorii căzîndu-i unul cîte unul in luptele care au urmat, Tadanobu a reușit pînă la urmă să scape in mod miraculos – găsind-și ascunzătoare în casa amantei sale. Cronica consemnează că numele acesteia era Kaya (precum denumirea lemnului din care se fac cele mai bune table de Go). Kaya, ale cărei sentimente față de Tadanobu se schimbaseră în răstimpul în  care nu-l mai văzuse, a încercat însă să îl trădeze – dezvăluind ascunzătoarea acestuia unui alt războinic (loial împăratului), Kajiwara no Kagehisa. In ciuda sentimentelor sale pentru Kaya si a loialității față de împărat, Kajiwara – îngruzit de gestul femeii – a refuzat propunerea acesteia, părăsind-o. Kaya era însă hotărita să-și ducă planul la îndeplinire, așa că în seara aceleiași zile, după ce i-a servit vin din belșug lui Tadanobu, s-a strecurat pe furiș din casă și a raportat prezenta acestuia autorităților. Soldații lui Yoritomo au năvălit în toiul nopții, luîndu-l prin surprindere pe Tadanobu … dar rezistența pe care au întilnit-o a fost aprigă și numai spre dimineață, obosit și plin de râni, Tadanobu s-a decis să-și despice pîntecul și să se arunce de pe un balcon înalt, cu sabia introdusă în gură.

Împreuna cu stăpînul său (Yoshitsune), Sato Tadanobu este acel tip de erou căruia japonezii i-au acordat întotdeauna o stimă deosebită: curajos, deosebit de onest, trădat de circumstanțe implacabile și – în final – dîndu-și viața fără a se plînge de soarta care i-a fost potrivnică.
Despre Kaya … se spune că s-ar fi dus după aceea la reședința lui Yoritomo (în Kamakura), pentru a-și cere răsplată trădării – dar împăratul a condamnat-o la moarte.

Povestea  este preluată din colecția de povești culese de Radu Baciu.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive