Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Motoharu și capul retezat

Astăzi dezgropăm o nouă poveste din Arhiva lui Radu Baciu.Pe fundalul imaginii din stînga este descrisă o istorie foarte interesantă, despre o fantomă:

Se pare ca Yurugi Motoharu, guvernator al regiunii Tamba (lîngă Osaka) era foarte priceput în mînuirea sabiei și în literatură … dar și un pasionat jucător de Go.
Auzind despre măiestria în Go a unui oarecare călugar orb care locuia pe pe domeniul său, Motoharu l-a invitat pe acesta să joace o partidă împreună. Călugarul juca bine dar fără stil, permițindu-și chiar să rînjească la unele dintre mutările lui Motoharu. Ca urmare, la un moment dat, tînărul magistrat și-a pierdut răbdarea … și-a scos sabia și l-a decapitat. Textul explică în termeni de Go că i-a nimerit punctul vital cu o mișcare care s-a dovedit mai radicală decît toate ko-urile si schicho-urile imaginate de către celălalt, cu rezultatul că … chiar dacă grupurile lui aveau ochi, călugărul orb a pierdut partida.

Mai tîrziu, fantoma călugărului a apărut de după gardul grădinii cerîndu-i pe un ton plîngăreț:

„- Ce zici despre încă o partidă ? … Măcar una ?

În final, unul dintre slujbașii lui Motoharu a aranjat o înmormîntare solemnă pentru călugăr. Cu sufletul liniștit, fantoma acestuia nu a mai apărut de atunci.

Textul se incheie cu un haiku:

„Căldura unduiește
peste cîmpul îmbibat
de tomnatica ploaie „

Povestea (inclusiv imaginea) este preluată şi adaptată din arhiva de poveşti a lui Radu Baciu.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive