Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Farmecul Go-ului

 

 Jin Shu, povestește in „Fei Xiu Zhuan„, comportamentul pe care l-a avut Fei Xia în timpul unei partide de Go.

Într-o zi, Fei Xia a fost invitat la o petrecere in casa generalului Zhou Fu. Acolo el s-a angajat într-o partida de Go. Între timp, Zhou s-a îmbătat și din greșeală l-a îmbrîncit pe Fei, trîntindu-l la pămînt.
Spre surprinderea tuturor celor de fata, Fei Xia s-a ridicat si, ca si cum nimic nu s-ar fi întîmplat, s-a așezat din nou la masa, in fata tablei de joc. Bineînțeles ca asta nu s-a întîmplat numai datorita comportamentului civilizat al lui Fei. Go-ul are un efect ca de farmec asupra oamenilor, făcîndu-i sa nu acorde prea mare importanță celor ce se întîmplă in jurul lor …

În perioada Celor Trei Regate (220-265) Kong Rong avea doi fii. După cum este consemnat în „Wei Shi Chun Qiu„, pentru că ar fi spus ceva de neîngăduit, Kong a fost decapitat de către Cao Cao.
Băieții lui Kong aveau opt sau nouă ani atunci cînd aceasta s-a întîmplat și erau acasă, jucînd Go. Acolo le-au adus servitorii vestea cea groaznică. Văzîndu-i pe cei doi că își continuă liniștiți partida, servitorii au început sa insiste, îndemnîndu-i să fugă pentru a își salva viețile. Băieții au răspuns cu calm:
„- N-ați auzit că, încercînd să salvezi cuibul, se pot sparge ouăle ?”

În consecință, ambii fii ai lui Kong au fost si ei decapitați.

O alta poveste poate fi găsită in cartea Sui Jing Zhu.
Yuan Lan (cunoscut și ca Yuan Jian) era judecător în provincia Kai Feng. El obișnuia să-și invite ades prietenii pentru o partidă de Go.

Într-o noapte, pe cînd Yuan Lan juca Go, niște pirați au năvălit în oraș pentru a-l jefui. Cînd gărzile au venit sa îl anunțe pe Yuan, acesta era atît de adîncit în joc încît i-a ignorat complet. Un soldat a ridicat atunci tonul si, îngrijorat, i-a spus:
„- Situația este foarte încordată în oraș, din cauza jafurilor !”
Yuan însă, a răspuns:
„- Am și eu un jaf aici (cuvîntul chinezesc pentru jaf este același cu termenul ko din Go) … și este de asemenea foarte încordat !

Povestea  este preluată din colecția de povești culese de Radu Baciu.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive