Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cao Pi l-a ucis pe Cao Zhang în timpul unei partide de Go

Orice chinez cunoaște povestea în care Cao Pi a încercat să îl omoare pe Cao Zhi forțîndu-l să compună un poem în șapte pași. Dar foarte puțini cunosc povestea în care Cao Pi îl ucide pe Cao Zhang.

Cao Cao a avut 25 de fii. Cao PiCao Zhang and Cao Zhi s-au născut din aceeași mamă, regina Bian Hou.

Cao Zhang era un excelent călăreț și arcaș. Dotat cu o forță deosebită era în același timp ca și tatăl său, un excepțional jucător de Go. Purta o bogată barbă blondă și l-a însoțit pe tatăl său în toate cuceririle acestuia din nord și sud. Ca urmare a obținut titlul de Duce Yan Ling în 216 DC. Odată, punîndu-i mîna în barbă, tatăl său a exclamat: „Fiul meu cu barba sa blondă este pur și simplu fantastic !”
Cînd Cao Pi a ajuns rege, Cao Zhang a primit titlul de Duce de Jin.


 

 

 

 

În cel de al 4-lea an al domniei sale Cao Pi (223 DC)l-a chemat pe fratele său la palat. În timpul conversației, Cao Zhang l-a întrebat dacă ar putea să-i arate sigiliul regal – ceea ce l-a făcut pe Cao Pi să intre la bănuieli ca fratele lui ar urmări să-i ia tronul. S-a hotărît deci să îl ucidă. Știa însă că Zhang era fiul preferat al reginei, motiv pentru care trebuia să acționeze cu foarte multă precauție.
După cîteva săptămîni, Pi l-a invitat din nou pe Zhang de ziua mamei lor, la o partida de Weiqi. Jocul era foarte strîns spre mijlocul partidei cînd … servitorii le-au adus niște prune otrăvite. Pi a luat una, însemnată, lăsîndu-le pe celelalte la îndemîna fratelui său.
Cînd Zhang și-a dat seama că fusese otrăvit, a început să strige după ajutor. Regina a apărut atunci în grabă și, în picioarele goale s-a repezit să-i dea niște apă pentru a elimina eventual otrava. Pi ascunsese însă din timp toate recipientele din încăpere, Bian Hou nereușind să-i aducă nici măcar o picătura, iar Zhang a murit.

În „Wei’s Chun QiuPi deformează evenimentul în felul următor: ” Cao Zhang a cerut  împăratului să îi arate sigiliul, dar acesta cunoscîndu-i ambițiile, a refuzat să îl primească la palat. Zhang a murit de prea multă furie.


Articol preluat din colecţia de poveşti a editurii Yutopian.

În lista cu povești ea apare cu titlul tradus de mine, dar în pagină apare cu titlul Cao Pi, Cao Zhang and Cao Zhi.

Ea apare deasemeni și în colecția de povești a lui Radu Baciu cu un titlu mai simplu, Cao Zhang. Dar însoțită de o imagine care pare că nu are legătură cu povestea.

 

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive