Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Peichin din Hamahiga


Extras dintr-un articol al lui John Fairbairn

După ce Dosaku a fost numit Godokoro, faima sa s-a răspîndit pînă în insulele Ryukyu din arhipeleagul Okinawa. Stăpînul regatului, dornic să afle nivelulde joc pe care il aveau proprii săi jucători, l-a trimis la Curtea Imperială pe cel mai puternic dintre aceștia, Peichin of Hamahiga – cu ocazia unei misiuni pentru plata tributului.
Un Godokoro nu putea juca însă cu oricine, fără permisiunea Shogunului, așa încît Peichin a ajuns la palat însoțit de o recomandare către Lordul Comandant Mitsuhisa din Satsuma, cu rugămintea de a face toate intervențiile necesare unei asemenea întîlniri.

Dosaku trebuia să fie deosebit de atent în această partidă: ca reprezentant al Shogunului nu-și putea permite să o piardă, trebuind totuși să-i acorde un handicap adversarului sau. Însoțit de cîțiva dintre elevii săi, s-a prezentat la data stabilită, și în prezenta lordului i-a permis lui Peichin of Hamahiga să pună un handicap de patru pietre. A cîștigat partida cu o diferență de 14 puncte.
Infrînt și rușinat, Hamahiga a insistat cu disperare pentru a obține încă o partida iar Dosaku i-a acordat revanșa, pierzînd de asta data la 2 puncte. Rezultatul întîlnirii devenea astfel onorabil pentru ambii jucatori.

Hamahiga și-a prelungit puțin vizita în Japonia, folosindu-și timpul pentru a studia intens partidele lui Dosaku. A avut astfel ocazia să descopere uluitoarea sa maniera de joc, el insuși avînd multe de învățat din aceasta. La întoarcerea acasă, i-a cerut maestrului o diplomă care să-i ateste puterea de joc iar Dosaku, încîntat de atitudinea sa, i-a acordat-o, specificînd că va trebui sa ia 2 pietre handicap de la un 7 dan. Diploma era scrisă în întregime în chineză:

” Prin aceasta: În vara celui de-al 59-lea an al acestui ciclu (1682), ați venit ca trimis, în misiunea Prințului la Curte și ați locuit în capitala Edo. Lordul Mitushisa din Satsuma m-a rugat să joc cu dumneavoastră și să vă prețuiesc priceperea în Go. V-am admirat cu sinceritate talentul. Lordul Mituhisa mi-a cerut să văa stabilesc gradul cunoștințelor. Avînd in vedere profunzimea gîndurilor și amplitudinea planurilor dumneavoastră, eu autorizez ca atunci cînd jucați pe pămîntul Japoniei, handicapul sa fie acordat astfel încît să nu depășească doua pietre față de rangul de 7 dan.
Totuși, Domnule, dacă veți obține o încă și mai mare profunzime în gîndire pe Calea Go-ului, priceperea dumneavoastră va crește iar realizările vor fi și mai rafinate. Vă rog, Domnule, fiți sîrguincios. „

Astfel Peichin of Hamahiga și-a primit diploma, fapt care l-a bucurat foarte tare. Lordul Satsuma a fost de asemenea extrem de satisfăcut și l-a onorat pe Dosaku cu 70 de arginți, 12 scroluri pictate și două butoaie de sake – în timp ce el însuși a primit de la Hamahiga 10 arginți.

 


Povestea (inclusiv imaginea, care momentan e pierdută) este preluată şi adaptată din arhiva de poveşti a lui Radu Baciu.

 

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive