Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

PapusarulPe vremuri exista obiceiul ca actorii care cutreierau orașul Edo să dea un gen aparte de spectacole, în care păpuși animate cu mîna erau făcute sa danseze pe o tablă de Go. În jurnalul personal al actorului Sadoshima Chogoro (1700-1757) este menționat un astfel de spectacol:

” Încă de cînd aveam cinci ani tatăl meu Dempachi m-a învățat să dansez. M-a dus la Edo și m-a pus să joc un act cu păpuși pe tabla de Go. Aveam multe astfel de aranjamente prin toate locurile, lucrînd din primăvară pînă în luna a noua.
Am reușit să atrag atenția unui anumit domn care mă ruga frecvent să-i dansez actul meu de dans pe tabla de Go. Atît de mare era aprecierea lui pentru mine încît a comandat in Hizen o statuetă de lut înfățișîndu-mă așezat pe tabla de Go. A fost deosebit de mulțumit de acea statuetă astfel încît a mai comandat încă trei de același fel.
Cînd am ajuns în Kyoto în cea de a 10-a lună a anului, vestea despre dansul meu cu păpușa pe tabla de Go se răspîndise în tot orașul, fiind invitat să-l joc în fiecare han la care trăgeam. Întotdeauna am acceptat invitațiile. Cînd am împlinit vîrsta de nouă ani nu am mai fost capabil sa dansez pe tabla de Go. „

 

Povestea  este preluată din colecția de povești culese de Radu Baciu.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive