Go Quest
Quest înseamnă căutare, cercetare. Dar cum eroii din legende şi poveşti plecau în căutarea unei comori sau a unei persoane ce trebuia salvată, şi rezultatul era o aventură, putem traduce Go Quest ca Aventura Goului.
Da, fiecare partidă este o aventură, ca şi însăşi relaţia cu Goul în sine. Dar acest Go Quest este ceva mai concret, şi anume un nou server de Go. De fapt este un server de jocuri cu adresa wars.fm unde se pot juca şi alte cîteva jocuri. Şah, shogi, othello (numit reversi), şi chiar… matematică. Serverele sînt concepute pentru dispozitivele mobile fiind disponibile pentru iOS, Android şi Kindle Fire, dar se poate juca şi în browser.
Un detaliu important este că serverul este gratuit. Se pot urmări partide direct fără înscriere, dar pentru a juca este nevoie de cont care se obţine cît se poate de simplu prin alegerea unui nume de utilizator şi scrierea unui captcha. Nu trebuie email şi nici parolă. Dar atenţie, pentru intrarea de pe alt dispozitiv trebuie să salvezi codul oferit ca parolă.
Totul este cît se poate de simplist, nu există multe comenzi sau opţiuni. Evident, totul este adaptat pentru ecranul mic al dispozitivelor mobile. Acest motiv a dus sigur şi la decizia de a oferi doar variantele de 9 şi 13.
După cum se vede, prima pagină oferă patru opţiuni, să joci, să priveşti, să accesezi propria pagină, sau să treci pe celălalt format de tablă.
Dacă vrei să joci eşti cuplat automat cu alt jucător, chiar şi robot dacă nu este alt jucător uman disponibil. Nu poţi alege tu partenerul. Tot ce poţi face este să bifezi că nu vrei să joci cu roboţi. Recent a apărut o opțiune de a juca cu un prieten. La click pe buton apare un cîmp de completat cu un cuvînt secret, care nu știu ce vrea să fie, probabil o parolă care trebuie să o bage și prietenul, sau numele de utilizator al prietenului. Am pus nnumele ultimului jucător cu care jucasem și a apărut un cronometru care mergea cînd înainte cînd înapoi, între 20 și 15. După un minut am renunțat.
În joc, la fel, puţine elemente. Tabla, numele şi culorile, cronometre, butoane de pass şi cedare, cele de navigare şi unul de export, probabil în sgf.
Dacă vrei doar să priveşti, vei avea la dispoziţie o listă de partide în desfăşurare.
Pagina personală conţine deasemeni puţine elemente. Numele, rangul în format kyu/dan, un cîmp unde poţi pune adresa unui sit web, o indicaţie despre cît mai ai pînă la rangul următor, rangul în format ELO, poziţia în clasamentul general care are link către acest clasament, apoi numărul de victorii înfrîngeri şi egaluri, (da, există şi remize), numărul de victorii consecutive, un buton către ultima partidă jucată, setarea pentru a juca sau nu cu roboţi şi în final parola.
În clasamentul general poţi accesa paginile celorlalţi jucători, ceea ce înseamnă că ai acces la ultima partidă a fiecăruia dintre ei, plus adresa de web, dacă a furnizat una.
Mai trebuie menţionat că sistemul de joc este cel chinez, timpul alocat fiind de ordinul minutelor, deci cam bliţ. Ciudat este că există remize, nu cred că există komi ceea ce e puţin în neregulă. Se spune că joacă şi profesionişti pe acest server, deşi mă tare îndoiesc. Dar chiar dacă nu joacă profesionişti sînt şi ceva jucători tari. Oricum, serverul nu este creat pentru performanţă ci pentru ideea de mobilitate. Pentru începători este o oportunitate excelentă de a exersa în minutele libere din autobuz sau cine ştie ce alt timp mort.
Un exemplu de jigo. Mi-a sărit în ochi şi numele de countrymam. Nu prea e de crezut, dar să fie oare Cătălin?
După testul pe mobil, mai pot adăuga că reclamele sînt destul de supărătoare fiind colorate și cu elemente în mișcare, dar fiind gratis trebuie și ei să cîștige de undeva. Mai este și problema plasării piesei, care e cam problematică chiar și la tabla de 9. Ai ocazia de a muta greșit pentru că nu are nici un sistem de verificare. În plus deseori te trezești cu mesajul că nu poți muta în pătrat mesaj agasant și care te împiedică să muți.
Un lucru nou apărut este posibilitatea de a juca în turnee. Am văzut o listă de zece turnee, 9 cu nume chinezești, majoritatea cu doi sau trei participanți, doar unul cu zece, și doar un buton de join. Am intrat în cel cu nume englezesc unde mai erau doi. Am intrat pe locul doi. După ce am jucat o partidă, la liber, pt ca nu am văzut vreo opțiune de a juca în turneu, a apărut un mesaj zicînd că sînt pe locul 3 din 3. după alte două eram pe locul unu din trei. Presupun că nu e un turneu normal, ci doar o grupă unde cîștigă cel cu un scor mai bun din partidele jucate la liber, cu oricine, nu obligatoriu cu cei din grupă.
Alte aplicații de Go pe Android.
April 25, 2015 Saturday at 12:09 am