Cum să ai grijă de gobanul tău.
A trecut multă vreme de cînd nu am mai citit GoGameGuru, şi aruncînd o privire pe articolele publicate între timp observ unul care abordează o temă de care nu am prea auzit să se discute, dar care se pare că este pe al doilea loc în topul întrebărilor primite de cei de la GGG.
Evident, ai citit titlul deci deja ştii întrebarea. David Ormerod oferă un răspuns extensiv la această întrebare în articolul How to look after your Go board. Noi sîntem români şi le ştim pe toate aşa că nu voi traduce integral textul ci voi culege doar aspectele mai importante.
Cînd am văzut că această întrebare este pe locul doi am rămas chiar surprins. Cum adică să nu ştii cum să ai grijă de un goban. De regulă este făcut din lemn, deci trebuie să îl fereşti de umezeală şi de căldură, adică să nu îl ţii în beci sau în baie, nici pe calorifer sau în pod. Iar dacă este lăcuit mai cu grijă, îl mai şi protejezi de praf sau de accidente fizice. Dacă îţi pui ficusul pe el, cu siguranţă îl vei ruina.
Articolul confirmă cunoştinţele mele de profan, precizîndu-se că pentru tablele din materiale compozite, placaj mai bine zis, aşa cum avem majoritatea dintre noi, ceea ce am spus mai sus este chiar prea mult, adică acestea rezistă destul de bine la temperatură înaltă sau umezeală. Dar autorul se asigură precizînd că asta nu înseamnă că poţi pune gobanul pe foc, să îl laşi în soare, sau să îl foloseşti drept scut la reintrarea în atmosferă.
Dar cei ce şi-au permis luxul unui astfel de goban, articolul este foarte util, sau chiar şi cei cu gobanuri mai puţin luxoase, ori manufacturate local dintr-o bucată ar face bine să citească articolul original pentru că dă vreo două detalii utile, cum ar fi grija detaliată în privinţa căldurii sau umezelii excesive. În principiu, în casă unde ne simţim noi confortabil este un loc propice şi pentru goban chiar dacă este din lemn masiv.
Doar în cazuri extreme de uscăciune este necesară umidificarea încăperii. Cu ocazia aceasta am aflat şi rolul piramidei ce se află sub gobanurile cu picioruşe. Pentru locurile uscate unde nu există umidificatoare, un simplu recipient cu apă plasat sub goban este suficient pentru a permitei piramidei să absoarbă suficientă umezeală care să prevină crăparea. De asemeni umezeala sau uscăciunea poate fi prevenită cu ungerea cu ulei. Cel mai potrivit este uleiul de Camellia, sau Tsubaki conform denumirii japoneze, ulei care evident nu se prea găseşte în vest, dar în lipsa lui merge şi uleiul de in, (fiert) care este un înlocuitor acceptabil. Evident ungerea se face după ştergerea de praf care poate zgîrîia lacul, şi uleiul trebuie aplicat cu mare zgîrcenie. Nu prea cred că e cineva interesat ca gobanul lui să arate de parcă a fost ţinut lîngă plita pe care a prăjit cartofi.
Pe scurt regulile de întreţinere a gobabului sînt puţine
- Nu depozita alte obiecte pe goban.
- Şterge-l de praf.
- Nu-l folosi drept armă decît în cazul în care îţi este pusă în pericol viaţa sau libertatea. Un astfel de caz este chiar celebru în istorie cînd Sato Tadanobu s-a opus arestării ologindu-şi oponenţii cu gobanul manevrat cu o mînă, în timp ce cu cealaltă o păruia pe amanta sa care se zice că l-ar fi vîndut inamicilor.
Oricum, pentru nivelul nostru este suficient să ne bucurăm de joc fără prea multă grijă pentru goban precum aceşti coreeni care se pare că au un goban ignifugat.
October 26, 2015 Monday at 11:35 pm