Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Google vrea să joace Go.

Titlul e o prefațare a articolului precedent, Facebook vrea să joace Go.

Dar dacă reprezentanții Facebook își declarau doar intenția de a pune parcul lor de servere la muncă în direcția Goului,  Demis Hassabis declară că Google a decodat deja Goul.

Demis Hassabis este un britanic, tatăl grec și mama chinezoaică, acum în vîrstă de 39 de ani, dar cu nenumărate realizări facilitate de un intelect remarcabil. La 14 ani era al doilea ca tărie de joc pentru vîrsta respectivă, după Judith Polgar, la 16 ani a început o carieră de creator de jocuri pe computer, unul din jocurile sale obținînd Golden Joystick Award. La realizările sale printre altele se mai adaugă un doctorat în științe neuro, cercetare în domeniul inteligenței artificiale, de cinci ori campion mondial la pentamind, și nu în cele din urmă cofondator și CEO  al DeepMind Technologies, care a fost cumpărată anul trecut de Google la un preț de vreo două treimi de miliard de dolari. La DeepMind se lucrează în domeniul inteligenței artificiale, algoritmi de învățare, dar de cînd Google a vărsat barja cu bani peste ei, nu prea s-a făcut public vreun rezultat sau detaliu.

Dar de curînd a apărut un interviu care este citat în cîteva articole, precum cel din American Go E-Journal articol extrem de succint, sau re-code, care este mai plin de cuvinte, dar care nu spune mult mai multe. Informația principală este că eroul nostru s-a aplecat asupra Goului, și că ar fi făcut un avans extraordinar, dar nu se spune exact ce, spune doar că în cîteva luni ne putem aștepta la o surpriză majoră.

Mai jos avem interviul oferit Societății Regale Londoneze.

Într-un alt film, vedem o prezentare mai detaliată a ceea ce face Hassabis.

https://www.youtube.com/watch?v=08Cl7ii6viY

La un moment dat prezintă pașii necesari de parcurs a inteligenței artificiale, și pentru jocuri este aleasă imaginea unei partide de Go în desfășurare.

 

 

La final o remarcă, în apărarea gamerilor. Hassabis și-a petrecut o mare parte din timp cu jocurile, și nu doar cu unul, ci cu mai multe, și chiar dacă unii ar spune că timpul cu jocurile a fost timp pierdut, iată că se dovedește că nu a fost pierdut, ci a fost o formă de a își antrena mintea. Drept e că el a jucat jocuri de inteligență, nu shootere.

La un moment dat în interviu este întrebat care sînt jocurile sale favorite. Primul este numit șahul, și e normal, pentru că a jucat șah de foarte mic, și a jucat și la nivel foarte înalt, apoi numește alte jocuri. și Goul este ultimul dintre cele numite, dar chiar dacă e ultimul, remarcă foarte pozitiv calitatea estetică a Goului.

 

Categories: Computer Go Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive