Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Google VS Facebook la Go

În două articole recente, Facebook vrea să joace Go. și Google vrea să joace Go. am prezentat detalii despre proaspătul interes al celor doi giganți IT în ceea ce privește jocul de Go.

Deși era de așteptat ca să mai treacă ceva timp pînă la apariția rezultatelor, surprinzător există vești noi. Revista Wired prezintă un nou articol, GOOGLE AND FACEBOOK RACE TO SOLVE THE ANCIENT GAME OF GO WITH AI. Articolul repetă detaliile deja știute, dar prezintă în plus efortul celor doi coloși prin perspectiva unei competiții, rivalitate amicală.

Surpriza cea mare vine din partea FB care a și aruncat în luptă un program.

Detalii apar în articolul How Facebook’s AI Researchers Built a Game-Changing Go Engine. Yuandong Tian și Yan Zhu sînt doi principali pioni care au produs acest program numit  Darkforest. Metoda lor de lucru nu este cea abordată pînă acum, de calcul brut, ci e asemănătoare cu cea folosită de Hassabis de la Google, și anume de a analiza modele, mai precis, programul a mestecat cam un sfert de milion de partide și cu aceiași algoritmi folosiți pentru treburile curente, analiză grafică și tot ce o mai fi făcînd AI ul de la FB programul a învățat să decidă care sînt mutările optime.

Articolul conține și o imagine, schematica jucăriei, dar nu am înțeles nimic din ea.

Bineînțeles programul are și slăbiciuni, mai concret, stă cam prost la luptele locale deși evaluarea întregii table o face foarte bine. Acest detaliu ar putea fi corectat folosind un algoritm clasic pentru calculele locale, dar e ușor de zis și mai greu de implementat.

O parte a surprizei este că programul este accesibil pe KGS unde este prezent de cîteva zile și unde are deja rangul de 3 dan. Am reușit destul de lejer să îl prind și eu. Am pierdut cele trei partide după cum era de așteptat, dar nu am simțit că ar fi un program tare. Poate aș putea spune că nu joacă agresiv. Alți comentatori spuneau că pare a avea un stil uman, poate că asta e rezultatul că jocul său este rafinat din sutele de mii de partide analizate. Am confirmat și faptul că e slab tactic pentru că i-am prins un grup pe jumătate de tablă, dar neatent nu am dat lovitura de grație și ulterior a făcut el mutarea în punctul vital reușind al doilea ochi.

Oricine poate juca, programul fiind accesibil în camera Computer Go sub numele de darkfmcts1 și darkfmcts2.

Alte cîteva detalii despre program pe pagina http://arxiv.org/abs/1511.06410

 

 

 

 

 

Categories: Computer Go, Ştiri Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive