Daily Pro Go
Mi-a sărit în ochi Pro Go, care sună similar cu numele revistei cunoscute de noi, dar nu e cu semnificația, pentru Go, ci cu semnificația Go profesionist.
Daily Pro Go este un sit în engleză fără mari pretenții. Tema sitului este unică și anume o colecție de partide profesioniste, unde zilnic se prezintă o partidă nouă. Noutatea este că săptămînal se alege o anumită temă pentru a vedea cum este abordată în partidele pro, avînd în acest mod posibilitatea de a înțelege mai bine subiectul.
Idee interesantă, dar din păcate nedezvoltată. În primul rînd partidele nu sînt comentate, deși există un mic text explicativ pentru fiecare dintre ele pentru a puncta tema. În al doilea rînd, colecția a mers doar trei luni, din iulie pînă în septembrie 2015. Cu nici 100 de partide se poate spune că este doar un început.
Situl este găzduit de Tumblr, și are un aspect cît se poate de simplu. Fiecare articol conține micul text explicativ, și partida ce poate fi vizualizată direct în pagină, playerul folosit fiind WGo.js Player 2.0. Playerul are și un mic meniu care permite ascunderea sau afișarea coordonatelor, calcularea scorului, trecerea în modul de editare, opțiune bună pentru cei ce vor să analizeze partida, și ultima este un link către partidă. De fapt este link către articolul respectiv, nu către partidă în sine. Sgf-ul nu poate fi salvat.
Prima pagină este lista cu ultimele zece posturi, și mai există un meniu, unul frugal și eliptic, adică nu e la vedere, ci e ascuns, fiind accesibil printr-o simbolică iconiță care poate fi ușor sărită cu vederea. Din cele patru adrese una este importantă și anume cea care duce la arhiva cu articole. Celelalte duc către prima pagină a blogului, un mic text explicativ cu trimitere la The Interactive Way To Go de Hiroki Mori pentru cei ce nu știu ce e ăla Go, și în fine ultima către o pagină care explică despre ce e vorba în acest sit. Autorul se păstrează cumva anonim, pentru că nu își dă numele, deși se desconspiră parțial cu trimiterile către discuțiile sale din life in 19X19, de unde aflăm numele lui de utilzator de pe un server de Go.
În concluzie, o resursă minoră, dar care poate fi folosită ca sursă de inspirație.
February 1, 2016 Monday at 11:40 pm